Igazság szerint mindkettő együtt. De, valljuk meg, amikor az ember rászánja magát arra, hogy leadjon pár kilót, akkor nem biztos, hogy rögtön ekkora „inkvizíciónak” akarja alávetni magát. Van, aki inkább koplal, de lusta tornázni, esetleg olyan nagy súlyfeleslege van, hogy nagyon megterhelő lenne a testedzés. Mások szívesebben mennek futni, konditerembe, de nehezebben mondanak le egy szelet zsíros kenyérről, vagy egy kocka csokiról.

Gyakorlatilag a fogyás receptje igen egyszerű: vigyél be kevesebb energiát, mint amennyit felhasználsz! 

Ezt elérheted azzal, hogy kevesebbet fogyasztasz az eddig megszokottnál, vagy azzal, ha több energiát használsz.
Jó hír: ha egy időben elkezdesz diétázni, és valamilyen mozgást is végezni, nem kell agyonkínoznod magad egyikkel sem. 
Kicsit kevesebb energia bevitellel és kicsit több energiafelhasználással elérheted a célodat- fogcsikorgatás nélkül:)
És mi a helyzet a cukrosokkal?– kérdezheted. Na, igen, nekünk kötelező a diéta ÉS a mozgás is! A fokozott fizikai aktivitás a sejtek inzulin érzékenységét is fokozza, nem szólva arról, ami köztudott: „több energiát éget el”, vagyis több glükózt használ föl a szervezet, ezáltal csökken a vérben lévő cukor szintje.
És hiába mondják, hogy a lustaság fél egészség :), én egészen egészséges szeretnék lenni, még hosszú évekig. Pedig lusta vagyok. Nem járok tornázni, csak, ha a barátnőm nyaranta rávesz, hogy vegyünk együtt havi bérletet a konditerembe. Így azt találtam ki, hogy kezdetnek csak annyit teszek, hogy „sietek”. Úgy gyalogolok, mondjuk a buszmegállóhoz, mintha igyekeznem kéne, le ne késsem. Nem nagy táv, kb. 500 méter, de azért lihegek rendesen. Most, hogy jó idő van, rendszeresen gyalog járok az oviba a srácokért, ami 2 km séta.
Lehet ám variálni is:
  • egy megállót legyalogolsz, tempós sétával
  • esténként sétálsz egy nagyot (mondjuk, 20 percet)
  • gyalog mész a boltba, nem kocsival
  • bicajjal közlekedsz autó helyett, amikor csak teheted
  • megpucolod az ablakokat
A lényeg, hogy kezdj mozogni! Nem baj, ha nem tudsz lefutni egy félmaratont, ha nem tudod átúszni a Balatont, vagy letekerni a Tour De France-ot. Nem is ez a cél. Csak mozdulj meg egy kicsit.
Kíváncsian várom, ki milyen mozgásformát részesít előnyben.
Mozgás vagy diéta?
Cimke:         

3 thoughts on “Mozgás vagy diéta?

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..