Most épp a Szilveszter az apropója az írásomnak, de remélem, hasznavehető lesz más időszakban is. Ha az ember kedveskedni szeretne a vendégeinek, akkor figyelembe veszi azt is, hogy ki mit ehet, ill. ki mit szeret. Az előbbihez szeretnék néhány ötletet adni, most egy kicsit a Szilveszterre, téli ételekre fókuszálva.

Főételek:

– A korhelyleves, húsleves, úgy általában a levesek szénhidrátszegények. Ami megemelheti a Ch-t, az a tészta, így lehetőség szerint a tésztát külön szolgáljuk föl.

– Húsok, káposztás húsos ételek szintén cukorbeteg-barát ételek, a köretnél lehet hibázni. A krumplipüré, meg úgy általában az összes pürésített zöldség hirtelen vércukor emelkedést okoz, ezért nem ajánlott. Helyette jöhet bármilyen párolt zöldség, vegyes zöldsaláta, végszükségben sült krumpli. Kenyérből sem mindegy, mit teszünk az asztalra: lehetőség szerint diabetikus, vagy teljes kiőrlésű kenyeret vegyünk (bár tudatos cukros visz magával kenyeret 🙂 )

 

Desszertek, rágcsálnivalók

– Ha magunk készítünk sütiket, akkor használjunk teljes kiőrlésű, vagy diabetikus lisztet – ez utóbbi nagyobb élelmiszerboltokban beszerezhető. Bár 2-3-szor annyiba kerül, mint a finom liszt, általában lehet keverni vele és nagyon hasonló állagú süteményeket kapunk, mint a nem diabetikus. Ha igazán ki akarunk tenni magunkért, feljegyezzük a hozzávalók mennyiségét (a cukorbeteg pedig ebből ki tudja számítani a szénhidrát tartalmat).

Itt van néhány általam már tesztelt vendégváró receptje:

http://chdieta.hu/tag/desszert/

– Ha bolti nass kerül az asztalra, mindenképpen vegyünk 1-2 csomag diabetikus kekszet (a nem cukrosok is rájárnak majd, mert finomak!). Szerintem nagyon finom az Ela csokis és mogyorós keksz, a Ziegler diabetikus nápolyi.

Ezeken kívül jöhetnek a sajtok, olajos magvak, kevés gyümölccsel (ami nem szőlő és nem aszalt gyümölcs!), a fentebb már említett zöldsaláta, majonézes tojás-, vagy virslisaláta. Különböző kenyérre kenhető krémek: padlizsánkrém, tojáskrém, szardínia paszta, de ne májkrém! Ezeket kenjük ropikenyérre: Lidl-ben Rivercote ropogós kenyér néven, más nagyobb boltokban pl. Wasa kenyér néven található ilyen. De semmiképp ne Abonettre kenjük!

Sok cukrászda készít diabetikus süteményeket, érdemes a környékünkön lévőket megkérdezni. Én az újpesti piac közelében lévő Orosz cukrászdában vagyok törzsvendég egy ideje: 4-5 féle édes torta, sütemény van diabetikus kiszerelésben, és a legújabb a sajtos rúd, szintén diabetikus lisztből.

 

Alkohol, italok

Úgy általában alacsony szénhidrát tartalmú italokkal kínáljuk a cukorbeteg vendégünket. Gyümölcslevekből, üdítőkből a light jelzés alacsony szénhidrát tartalmat jelöl (a tejtermékeknél ez pl. nem így van!). Teához, kávéhoz jól jöhet édesítőszer/ cukorpótló, bár a tudatos cukros 🙂 hord magánál.

Az alkohollal a cukorbetegek nagyon óvatosan kell(ene), hogy bánjanak. Nagy általánosságban az alkohol leviszi a vércukor szintet, ezért kell mellé szénhidrátos ételt fogyasztani, de van egy pár kivétel: a pezsgő, sör, édes szeszek (bor, borpárlat, likőr) rendszerint megemelik a cukrot, így ezek nem ajánlottak. Hagyjuk meg a cukorbeteg vendégünknek a jogot arra, hogy ne igyon: ne kínálgassuk alkohollal folyamatosan.

Olvastam több helyen, hogy igazából egyénileg is sok szempont befolyásolhatja az alkohol-vércukorszint kölcsönhatást, és ez az én személyes tapasztalatom is: ugyanolyan bortól egyszer föl, másszor lement a cukrom.

Jó köztes megoldás lehet a forralt bor, száraz borból és édesítőszerrel: az alkoholtartalmának jó része elpárolog, az édességét nem cukortól kapja, így iszunk is, meg nem is lesz vércukor ingadozásunk.