Cukor, cukorpótlók, édesítők. Egy újabb fejtörő a friss cukrosoknak. Milyen alternatívák vannak? Mi a jobb: a szénhidrátmentes, ám mesterséges édesítőszer, vagy a magas szénhidráttartalmú, ám természetes cukorpótló? Van más alternatíva is? Hogy lehet, hogy egy adott súlyú édesítőszerben ugyanannyi a szénhidrát, mint ugyanannyi cukorban? Megpróbálok válaszokat találni.

TILTÓLISTÁS a fehér cukor, nádcukor, répacukor, maláta, barna cukor, méz.

CUKOR, amit fogyaszthatunk

A gyümölcscukor (fruktóz) az egyetlen „igazi” cukor, aminek fogyasztása megengedett egy cukorbeteg számára. A szénhidrátmennyisége ugyanúgy 100g/100g, de lassabb a felszívódása, mint a répacukornak. Úgy is működik, mint a normál cukor: karamellizálódik, segíti az élesztőgombák szaporodását, tehát a mindennapi főzésben ugyanúgy használható. Viszont naponta 30 g-nál többet nem ajánlott fogyasztani belőle, azt is étkezésekre szétbontva.

CUKORALKOHOLOK (poliolok)

Alacsony glikémiás indexűek (10 körüliek), kivéve a maltit, aminek jóval magasabb és az eritrit (eritrol), aminek gyakorlatilag nulla százaléka szívódik föl. Amellett, hogy felszívódásuk lassú- ezért a vércukorszintet nem dobják meg, a cukoralkoholok egy része kiürül, nem hasznosítja a szervezet. Energiatartalmuk a cukornak kb. fele, de az édesítőhatásuk is alacsonyabbNem karamellizálódnak, negatív oldáshőjük miatt a szájban hűsítő érzést keltenek. Nagy mennyiségben fogyasztva puffadást okozhatnak (kivéve az eritrit). A cukoralkoholokédesítőszernek minősülnek.

Két nagy csoportjuk van: az egyszerű cukroknak (monoszacharid) megfelelő szorbit, mannit, xilit, amelyek közvetlenül felszívódnak és az összetett cukroknak (poliszacharid) megfelelő laktit, maltit, izomaltit, amelyeket előbb le kell bontani a szervezetnek.

 •  A nyírfacukor (xilit, xilitol) E967

Nyírfacukornak azért nevezik, mert hagyományosan a nyírfa nedvéből állítják elő. Nagyiparilag viszont kukorica, cukornád és más, erdészeti, ill. mezőgazdasági nyersanyagokból készül, bonyolult gyártási folyamatokkal. Szénhidráttartalma nagyjából a cukorral megegyező, ám ennek csak 25%-a képes felszívódni és GI-je csak 7, így tökéletes helyettesítője lehet a kristálycukornak. Kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb, mint a cukornak. Hozzászokási időszakban hasmenést okozhat és (ez saját tapasztalat) van egy fura mellékíze: kávéban kifejezetten érezni, teában, süteményekben nem.

 • A szorbit (szorbitol) E420, E420i

A cukor állagára nagyon hasonlít, ezért édesipari technológiákban gyakran használják nem csak édesítésre, hanem emulgeálószerként, nedvességnövelőként is. A C-vitamin, köhögéscsillapítók alkotórészeként, bioüzemanyagok előállításánál és kozmetikumokban is használják.A szorbit szirupban (E420ii) cukor is van, ezért cukorbetegek ezt sem fogyaszthatják.

Jól bírja a hőkezelést, de a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül maximum 30 grammot fogyaszthat belőle a cukorbeteg. Energiatartalma a cukor energiatartalmának 65%-a.

 • A mannit E421

Fruktózból előállított cukoralkohol, élelmiszeripari alapanyag.

 • A maltitE965

A legmagasabb energiatartalmú poliol, de édesítőereje is a legmagasabb. Élelmiszeripari alapanyagA maltit szirup (E965ii) cukrot is tartalmaz, ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható.

 • A laktit E966

Laktózból előállított cukoralkohol.

 • Az izomaltit E953

A répacukorból előállított cukoralkohol. Enzimatikus átalakítással és hidrogénezéssel szétbontják a molekulákat. Egy részük megmarad glükóznak, a másik felükből szorbit és mannit lesz. Hőstabil, Ph-stabil. (Palatinose néven forgalmazzák)

 • Az eritrit (eritrol) E968

A cukoralkoholok legújabb képviselője, 2006-ban engedélyezták az EU-ban. Édesítőereje a cukorénak 70%-a, nagy mennyiségben fogyasztva sincs hashajtó hatása. Az erititet gyakorlatilag nem tudja a szervezet hasznosítani, így a legjobb (0-s) GI-je van az össze cukoralkohol közül.

CUKORMENTES CUKORPÓTLÓK

 • A sztívia

Szerintem a magyar neve gyönyörű: jázminpakóca, egy dél-amerikai cserje. Levélnedve édes, baktérium és vírusölő hatású. Levelébőltinktúrát, forrázatot lehet készíteni, ipari gyártásban port és tablettát is készítenek belőle. Az EU-ban élelmezési célokra nem engedélyezett a forgalmazása. Nekem van egy kis bokrocskám belőle az erkélyen, ettem nyersen, sőt arattam is a leveleiből: kiszárítottam és összetörtem- még gyűjtöm a bátorságot, hogy főzzek vele.

 • A tuamatin

Egy nyugat-afrikai növény gyümölcsének édesítőanyaga. Nagyipari mennyiségben mesterségesen állítják elő az 5 fehérjemolekulából álló vegyületet. Édesítőereje 2000-szerese a cukorénak. Az élelmiszeripar ízfokozóként használja. (Talin néven forgalmazzák)


SZÉNHIDRÁTMENTES ÉDESÍTŐSZEREK

 • A szaharin E954

300-szor édesebb a cukornál. Nem bírja a hőkezelést, ezért sütéshez, főzéshez nem használható, savas közegben pedig elbomlik. Naponta max. 2,5mg/ttömegkg javasolt.

 • Az aszpartám E951

Az egyik nagyon vitatott édesítőszer. 200-szor édesebb a cukornál, nem hőálló, viszont a legkevésbé mellékízű. Kalóriatartalma megegyezik a cukoréval, de intenzív édesítőhatása miatt ez mellékesnek mondható. Naponta max. 40mg/ttömegkg javasolt. (Nutrasweet néven forgalmazzák)

 • Az aceszulfám-K E950

Főzésálló vegyület, 2-300-szor édesebb a cukornál. Naponta max. 9mg/ttömegkg javasolt. (Sunett, Sweet One néven forgalmazzák)

 • A ciklamát E952

Édesítőereje a cukor 30-szorosa, hő- és Ph-stabil, fényre, oxigénre nem érzékeny. Kiskereskedelmi forgalomban leggyakrabban a ciklamátot szacharinnal 10:1 arányban kombinálva találjuk meg. Naponta max. 7mg/ttömegkg javasolt.

 • Az aszpartám-aceszulfámsó E962

Édesítőereje 350-szerese a cukorénak és édesebb, mint a két vegyület „sima” keveréke. Naponta max. 20mg/ttömegkg javasolt. (Twinsweet néven forgalmazzák)

 • A szukralóz E955

Íze nagyon hasonlít a cukoréhoz, édesítőereje 600-szorosa. Vízben jól oldódik, hőstabil, savas közegben nem lép reakcióba más alkotórészekkel. Naponta max. 15mg/ttömegkg fogyasztható belőle. (Splenda néven forgalmazzák)

 • A mézpótló

Cukoralkoholok és fruktóz keveréke. Ízre, állagra nagyon hasonlít a mézre. 72 g szénhidráttartalma miatt azonban igencsak kevés az a mennyiség, amit a cukorbetegek fogyaszthatnak belőle (napi max. 30g-ot).