Cukor, cukorpótlók, édesítők. Egy újabb fejtörő a friss cukrosoknak. Milyen alternatívák vannak? Mi a jobb: a szénhidrátmentes, ám mesterséges édesítőszer, vagy a magas szénhidráttartalmú, ám természetes cukorpótló? Van más alternatíva is? Hogy lehet, hogy egy adott súlyú édesítőszerben ugyanannyi a szénhidrát, mint ugyanannyi cukorban? Megpróbálok válaszokat találni.

TILTÓLISTÁS a fehér cukor, nádcukor, répacukor, maláta, barna cukor, méz.

CUKOR, amit fogyaszthatunk

A gyümölcscukor (fruktóz) az egyetlen „igazi” cukor, aminek fogyasztása megengedett egy cukorbeteg számára. A szénhidrátmennyisége ugyanúgy 100g/100g, de lassabb a felszívódása, mint a répacukornak. Úgy is működik, mint a normál cukor: karamellizálódik, segíti az élesztőgombák szaporodását, tehát a mindennapi főzésben ugyanúgy használható. Viszont naponta 30 g-nál többet nem ajánlott fogyasztani belőle, azt is étkezésekre szétbontva.

CUKORALKOHOLOK (poliolok)

Alacsony glikémiás indexűek (10 körüliek), kivéve a maltit, aminek jóval magasabb és az eritrit (eritrol), aminek gyakorlatilag nulla százaléka szívódik föl. Amellett, hogy felszívódásuk lassú- ezért a vércukorszintet nem dobják meg, a cukoralkoholok egy része kiürül, nem hasznosítja a szervezet. Energiatartalmuk a cukornak kb. fele, de az édesítőhatásuk is alacsonyabbNem karamellizálódnak, negatív oldáshőjük miatt a szájban hűsítő érzést keltenek. Nagy mennyiségben fogyasztva puffadást okozhatnak (kivéve az eritrit). A cukoralkoholokédesítőszernek minősülnek.

Két nagy csoportjuk van: az egyszerű cukroknak (monoszacharid) megfelelő szorbit, mannit, xilit, amelyek közvetlenül felszívódnak és az összetett cukroknak (poliszacharid) megfelelő laktit, maltit, izomaltit, amelyeket előbb le kell bontani a szervezetnek.

 •  A nyírfacukor (xilit, xilitol) E967

Nyírfacukornak azért nevezik, mert hagyományosan a nyírfa nedvéből állítják elő. Nagyiparilag viszont kukorica, cukornád és más, erdészeti, ill. mezőgazdasági nyersanyagokból készül, bonyolult gyártási folyamatokkal. Szénhidráttartalma nagyjából a cukorral megegyező, ám ennek csak 25%-a képes felszívódni és GI-je csak 7, így tökéletes helyettesítője lehet a kristálycukornak. Kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb, mint a cukornak. Hozzászokási időszakban hasmenést okozhat és (ez saját tapasztalat) van egy fura mellékíze: kávéban kifejezetten érezni, teában, süteményekben nem.

 • A szorbit (szorbitol) E420, E420i

A cukor állagára nagyon hasonlít, ezért édesipari technológiákban gyakran használják nem csak édesítésre, hanem emulgeálószerként, nedvességnövelőként is. A C-vitamin, köhögéscsillapítók alkotórészeként, bioüzemanyagok előállításánál és kozmetikumokban is használják.A szorbit szirupban (E420ii) cukor is van, ezért cukorbetegek ezt sem fogyaszthatják.

Jól bírja a hőkezelést, de a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül maximum 30 grammot fogyaszthat belőle a cukorbeteg. Energiatartalma a cukor energiatartalmának 65%-a.

 • A mannit E421

Fruktózból előállított cukoralkohol, élelmiszeripari alapanyag.

 • A maltitE965

A legmagasabb energiatartalmú poliol, de édesítőereje is a legmagasabb. Élelmiszeripari alapanyagA maltit szirup (E965ii) cukrot is tartalmaz, ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható.

 • A laktit E966

Laktózból előállított cukoralkohol.

 • Az izomaltit E953

A répacukorból előállított cukoralkohol. Enzimatikus átalakítással és hidrogénezéssel szétbontják a molekulákat. Egy részük megmarad glükóznak, a másik felükből szorbit és mannit lesz. Hőstabil, Ph-stabil. (Palatinose néven forgalmazzák)

 • Az eritrit (eritrol) E968

A cukoralkoholok legújabb képviselője, 2006-ban engedélyezták az EU-ban. Édesítőereje a cukorénak 70%-a, nagy mennyiségben fogyasztva sincs hashajtó hatása. Az erititet gyakorlatilag nem tudja a szervezet hasznosítani, így a legjobb (0-s) GI-je van az össze cukoralkohol közül.

CUKORMENTES CUKORPÓTLÓK

 • A sztívia

Szerintem a magyar neve gyönyörű: jázminpakóca, egy dél-amerikai cserje. Levélnedve édes, baktérium és vírusölő hatású. Levelébőltinktúrát, forrázatot lehet készíteni, ipari gyártásban port és tablettát is készítenek belőle. Az EU-ban élelmezési célokra nem engedélyezett a forgalmazása. Nekem van egy kis bokrocskám belőle az erkélyen, ettem nyersen, sőt arattam is a leveleiből: kiszárítottam és összetörtem- még gyűjtöm a bátorságot, hogy főzzek vele.

 • A tuamatin

Egy nyugat-afrikai növény gyümölcsének édesítőanyaga. Nagyipari mennyiségben mesterségesen állítják elő az 5 fehérjemolekulából álló vegyületet. Édesítőereje 2000-szerese a cukorénak. Az élelmiszeripar ízfokozóként használja. (Talin néven forgalmazzák)


SZÉNHIDRÁTMENTES ÉDESÍTŐSZEREK

 • A szaharin E954

300-szor édesebb a cukornál. Nem bírja a hőkezelést, ezért sütéshez, főzéshez nem használható, savas közegben pedig elbomlik. Naponta max. 2,5mg/ttömegkg javasolt.

 • Az aszpartám E951

Az egyik nagyon vitatott édesítőszer. 200-szor édesebb a cukornál, nem hőálló, viszont a legkevésbé mellékízű. Kalóriatartalma megegyezik a cukoréval, de intenzív édesítőhatása miatt ez mellékesnek mondható. Naponta max. 40mg/ttömegkg javasolt. (Nutrasweet néven forgalmazzák)

 • Az aceszulfám-K E950

Főzésálló vegyület, 2-300-szor édesebb a cukornál. Naponta max. 9mg/ttömegkg javasolt. (Sunett, Sweet One néven forgalmazzák)

 • A ciklamát E952

Édesítőereje a cukor 30-szorosa, hő- és Ph-stabil, fényre, oxigénre nem érzékeny. Kiskereskedelmi forgalomban leggyakrabban a ciklamátot szacharinnal 10:1 arányban kombinálva találjuk meg. Naponta max. 7mg/ttömegkg javasolt.

 • Az aszpartám-aceszulfámsó E962

Édesítőereje 350-szerese a cukorénak és édesebb, mint a két vegyület „sima” keveréke. Naponta max. 20mg/ttömegkg javasolt. (Twinsweet néven forgalmazzák)

 • A szukralóz E955

Íze nagyon hasonlít a cukoréhoz, édesítőereje 600-szorosa. Vízben jól oldódik, hőstabil, savas közegben nem lép reakcióba más alkotórészekkel. Naponta max. 15mg/ttömegkg fogyasztható belőle. (Splenda néven forgalmazzák)

 • A mézpótló

Cukoralkoholok és fruktóz keveréke. Ízre, állagra nagyon hasonlít a mézre. 72 g szénhidráttartalma miatt azonban igencsak kevés az a mennyiség, amit a cukorbetegek fogyaszthatnak belőle (napi max. 30g-ot).

Cukorpótlók, édesítőszerek

10 thoughts on “Cukorpótlók, édesítőszerek

 • 2012. január 2. at 09:41
  Permalink

  Csak figyelmeztetni szeretném a kutyagazdákat, és a xilit felhasználókat
  hogy a xilit a kutyáknál májkárosodást okozhat. Az emberekre ez nem vonatkozik, más az anyagcserénk. Üdv a szerkesztőnek, hasznos oldal.

 • 2012. február 15. at 16:28
  Permalink

  Engem a jázminpakóca alias sztívia érdekelne bővebben! Leginkább az, h hol lehetne magot kapni, amit “kiskertemben” szépen elvetnék… lévén, h nálunk igazi mediterrán a klíma, ill, h magam is “cukros” vagyok rövid ideje!

  • 2012. február 18. at 18:40
   Permalink

   Magot nem tudom, hol lehet kapni, tavasztól őszig több piacon, virágosnál is láttam, nekem konkrétan az újpesti piacról van egy növényem. Illetve minden bizonnyal csak volt, mert nem tudtam normálisan átteleltetni (panelben nem megoldható a 10 fok körüli teleltetős hőmérséklet, sajnos).

 • Pingback:Diabetikus bodzaszörp receptje | CH Diéta

 • 2012. október 19. at 13:30
  Permalink

  Én friss kettes típusu diabéteszes vagyok, és most ahogy olvastam a felsorolást jutott csak eszembe, hogy jobban megnézzem az édesítőm dobozát….. :-). Hát sztívia növényből készült…….azt írja: 200-300 x édesebb mint a cukor, sütés- hőálló :-). A neve is Stevia

 • 2013. december 2. at 13:26
  Permalink

  Kedves Anita!
  A Sztíviával kapcsolatban szeretném megjegyezni hogy 2011 december 2.-ától engedélyezi az EU az élelmezési felhasználást. Valamint egy 2013-as kutatás eredményeként kimutatták, hogy javítja az inzulinérzékenységet, támogatja az inzulintermelést,segít visszafordítani a cukorbetegséget és a metabolikus szindrómákat,valamint vese és májvédő hatása van.
  Forrás:en.wikipedia.org/wiki.stevia

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..