A diétában engedélyezett élelmiszerek

A

A változatosság és az egyensúly fontos alapelvek a diétás táplálkozásban. Fontos szemmel tartani az étrend kalóriatartalmát, vitaminokkal dúsítani azt, és figyelni az elfogyasztott ételek minőségére és elkészítési módjára. A fehérjék, zsírok és szénhidrátok aránya fontos szerepet játszik ebben a kérdésben. Ha csak egyetlen elemet is eltávolítasz a táplálékláncból, megfosztod a szervezetedet a hasznos mikrotápanyagoktól, ami viszont hatással van az anyagcserédre. De nem minden tápanyag tesz jót a szervezetednek, különösen, ha diétázol.
A szénhidráttartalmú élelmiszerek előnyei és alattomosságai

A szénhidrátok a szervezet fő “gyors” energiaforrása. Felszívódási sebességüket befolyásolja az anyag molekuláris szerkezete, ezért a felosztás:

  • Egyszerű szénhidrátok, amelyeknek magas a glikémiás indexük. A szervezet azonnal megemészti őket, és a vércukorszint megemelkedése révén rövid távú energiabombát adnak. A finomított cukor és az azt tartalmazó ételek és italok nem a legmegfelelőbb termékek a fogyókúrához. Kevés tápanyagot tartalmaznak, magas a kalóriatartalmuk, és az emésztés után erős éhségérzetet okoznak. Ne feledje, hogy az egyszerű szénhidrátok azok, amelyek elősegítik a zsír felhalmozódását;
  • Az összetett szénhidrátok lassabban emésztődnek, fokozatosan növelik a cukorszintet, ezért teltségérzetet és hosszan tartó energiát adnak. Ezen élelmiszerek listáján zöldségek, gabonafélék, gyümölcsök és bogyós gyümölcsök, frissen préselt gyümölcslevek, gyógynövények, kenyér, hús és hüvelyesek szerepelnek. Vitaminokat, rostot, pektint, glikogént, amely befolyásolja az izomnövekedést, valamint természetes fruktózt és szacharózt tartalmaznak.

Az étrendnek körülbelül 20% szénhidrátot kell tartalmaznia azoknak, akik fogyni akarnak, és legalább 30%-ot azoknak, akik izomtömeget akarnak szerezni.

A zsírok, mint az alapvető mikrotápanyagok forrásai

A zsírsavak alapvető szerepet játszanak az anyagcserében, ezért az étrendnek körülbelül 25%-át kellene kitennie. Részt vesznek az idegimpulzusok továbbításában, feloldják és segítik az E-, D-, A-vitaminok felszívódását, felelősek a tesztoszteron termeléséért és telítik a szervezetet nem megújuló omega-6, omega-3 mikrotápanyagokkal. Erre csak a következő élelmiszerekben található egészséges zsírok képesek:

  • Napraforgó, tökmag, szezámmag és diófélék (földimogyoró, dió, mandula);
  • Növényi olaj;
  • Különböző tenger gyümölcsei és mindenféle hal.

Vannak “egészségtelen” zsírok is, de ez az elnevezés önkényes. Minimális mennyiségben kell fogyasztani: állati zsírok, magas zsírtartalmú tejtermékek, margarin, vörös húsok (sertés, marha, bárány).

A fehérje az étrend fő építőköve

A fehérjetermékek minden étrendben elengedhetetlenek, függetlenül a céloktól. A fehérje építi az izomszövetet, felelős a motoros, szállítási és jelátviteli funkciókért, és támogatja az immunitást. Az esszenciális aminosavak forrásai a következők:

  • Hüvelyesek – bab, lencse, szójabab, csicseriborsó;
  • Tojás, máj;
  • Vörös hús, csirke, pulyka és hal;
  • Tejtermékek – túró, joghurt, tej;
  • Diófélék, gabonafélék, finomítatlan barna rizs, magvak.

A normál napi étrendnek körülbelül 30% fehérjét kell tartalmaznia a normális anyagcseréhez. A legtöbbet délután ajánlott fogyasztani.

A kiegyensúlyozott étrend abszolút minden termék fogyasztását lehetővé teszi, de a kalóriabevitel és a kalóriabevitel szempontjából kiegyensúlyozottnak kell lennie. A testmozgásról sem szabad megfeledkezni, hogy a teste ne csak egészséges, hanem trimmelt is legyen. A megfelelő étrenddel könnyebben haladhatsz a céljaid felé!

Megjegyzés hozzáadása

BKcg4Jf1zg

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.