Ugye, említettem, hogy tésztarajongó vagyok? A diétám első évében gyakorlatilag nem ettem tésztát, aztán megtaláltam a diabetikus készítményeket és végre visszaszokhattam:D Mértékkel, természetesen! Hetente maximum kétszer, akkor is csak ebédre és szigorúan kimért mennyiséget, vagyis szárazon 70 grammot.

Ja, mellesleg szeretem, ha a hétköznapokban nem kell órákat töltenem a konyhában.  Így van jó néhány 10 perces szószom, ami NEM zacskós és tényleg elkészül azalatt az idő alatt, amíg a tészta megfő.

Először két tejszínes, tejes szószos tészta receptjét mutatom meg Nektek.

Még mielőtt hozzákezdenék a receptekhez, két fontos dolog:

1. Mindig azzal kezdem a főzést, hogy felteszem a tészta vizét. Nagy lángra, fedővel, só nélkül! Csupáncsak takarékosságból, ugyanis a sós víz lassabban forr fel, fedő nélkül szintén hosszabb idő telik el a forrásig.

2. Egyszerű, mezei habtejszínt használok. Merthogy olvasom a kisbetűket. És a főzőtejszín nem más, mint vízzel hígított, majd keményítővel sűrített tejszín, így kb. 20%-kal több pénzért vehetünk vizet és keményítőt.

3. A tejszín, magas kalóriatartalma miatt fogyni vágyóknak nem ajánlott. Helyettesíthető tejjel, vagy akár joghurttal is – bár tény, hogy ezek nem sűrűsödnek be úgy, mint a tejszín, de az étel élvezeti értékét nem csökkenti.

Vega tejszínes szósz

1 személyre

A serpenyőbe 1 ek olajat öntök, majd hozzáteszek kb. fél maréknyi karikára vágott újhagymát/pórét. Kicsit megpárolom, majd jöhet a gomba: ebből  kb. 6 dkg, vékony csíkokra vágva. Enyhén sózom, borsozom, majd fedő alatt 2-3 percig párolom. Leveszem a fedőt, elpárologtatom a levét, végül rádobok 10 dkg fagyasztott zöldborsót, vagy brokkolit, újra lefedem, 2-3 percig párolom. Megszórom 1 kk diabetikus liszttel (Dia Wellness 50%-os liszt), elkeverem, végül 1 dl tejszínnel hígítom. Összeforralom és a kifőtt tésztára szedem. A fűszerezést a zöldségtől függően fantasztikusan lehet variálni:
– gomba vagy borsó- petrezselyem zöld
– brokkoli – kakukkfű és/vagy fokhagyma (ettől egész mediterrán hangulata lesz az embernek)

Tápanyagtartalom tejszínnel:

 1 személyre súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Olaj 10 0,0 0,0 10,0 0,0 90
Gomba 60 2,0 3,5 0,1 3,0 24
Petr. zöld 10 0,2 0,4 0,0 0,1 6
Póréhagyma 30 0,3 0,7 0,1 0,5 11
Brokkoli 70 1,5 2,3 0,1 0,6 17
DW liszt 10 3,4 2,6 0,7 2,5 35
Tejszín 100 3,0 2,6 30,0 0,0 173
összesen 290 10,3 12,1 41,0 6,7 357

Tápanyagtartalom joghurttal:

 1 személyre súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Olaj 10 0,0 0,0 10,0 0,0 90
Gomba 60 2,0 3,5 0,1 3,0 24
Petr. Zöld 10 0,2 0,4 0,0 0,1 6
Póréhagyma 30 0,3 0,7 0,1 0,5 11
Brokkoli 70 1,5 2,3 0,1 0,6 17
DW liszt 10 3,4 2,6 0,7 2,5 35
Joghurt (natúr) 100 4,6 3,4 3,6 0,0 66
összesen 290 11,9 12,9 14,6 6,7 250

Szinte már-már gombás szelet

1 személyre

Hogy miért is “csak” szinte és már-már? Merthogy nem szelet! Vékony csíkokra vágott csirke-, vagy pulykamellet használok, így lecsökkentve az elkészítési időt.

A személyenként 6-8 dkg húst és ugyanennyi súlyú gombát vékony csíkokra vágom, a petrezselyem zöldet (4 főre egy szép nagy csokornyi) apróra metélem. A húst finoman sózom, borsozom, Dia Wellness 50%-os lisztben megforgatom. Serpenyőben egy kevés (1 ek/fő) olajat hevítek, beledobom a húst, 1-2 perc alatt megpirítom, majd kiszedem. A gombát beleteszem az edénybe, enyhén sózom, borsozom, majd fedő alatt 2-3 percig párolom. Leveszem a fedőt, elpárologtatom a levét, visszateszem az edénybe a húst, majd személyenként 1-1 dl tejszínnel fölengedem. Kevergetve összeforralom, szükség szerint tovább ízesítem sóval, borssal. A legvégén keverem hozzá az apróra vágott petrezselyem zöldet.
Természetesen ezt is lehet más zöldségekkel készíteni, ízlés szerint fokhagymával, más fűszerekkel ízesíteni.

Tápanyagtartalom tejszínnel:

 

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Olaj 10 0,0 0,0 10,0 0,0 90
Gomba 60 2,0 3,5 0,1 3,0 24
Petr. Zöld 10 0,2 0,4 0,0 0,1 6
Csirkemell 80 0,4 19,8 0,8 88,0 88
DW liszt 10 3,4 2,6 0,7 2,5 35
Tejszín (hab) 100 3,0 2,6 30,0 0,0 173
összesen 270 9,0 28,9 41,6 93,6 416

A fenti szószokhoz én Dia Wellness spagettiből 70 grammot szoktam kifőzni (27 g Ch), így az össz. szénhidrát tartalom nem haladja meg a 40 grammot.