Paradicsomszószos tésztákat is gyakran készítek, szerintem kevés olyan gyerek van, aki ne szeretné: vastagon megszórva sajttal, vagy anélkül. Nálunk is nagy népszerűségnek örvend, kicsi-nagy egyaránt kéri.

Általában darát hússal, olyan bolognai-szerűen készítem, de nyáron, amikor dőzsölünk a friss zöldségekben, paradicsomban, gyakran kerül a húsmentes változata is az asztalra.

Az alap mindkét verziónál a következő (4 személyre):

1 fej hagymát, vagy 10 cm-nyi pórét finomra vágok, kevés olajon megpárolom, 2 közepes répát  nagy lyukú reszelőn lereszelek, a hagymára dobom, kissé sózom és fedő alatt párolom. 3 gerezd fokhagymát durvára vágok, vagy felszeletelek, 1 ek oreganót, 1 kk kakukkfüvet, kevés borsot és egy csipetnyi fahéjat is beledobok a lábosba.

Zöldséges-olaszos:

15 dkg piros húsú paprikát, 15 dkg gombát csíkokra vágok, 15 dkg cukkinit vastagabb karikákra. Először a paprikát és a gombát teszem az edénybe, majd addig együtt párolom az egészet, amíg a gomba elfővi a levét. Ekkor adom hozzá a cukkinit és a kb. fél liternyi paradicsomot. Nyáron kb. 1 kilónyi paradicsomot használok hozzá, megpucolva, felkockázva, télen pedig a nyáron eltett bazsalikomos paradicsomszószt. Ezek híján megteszi a hámozott paradicsomkonzerv is. 😉
Szükség szerint utánaízesítem és még 10 percig főzöm. A kifőtt tésztára halmozom, vastagon meghintem reszelt sajttal és tálalom.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Gomba 150 5,0 8,9 0,3 7,5 60
Fokhagyma 20 5,3 1,4 0,0 0,2 27
Sárgarépa 100 8,1 1,2 0,2 1,0 35
Hagyma 80 6,6 1,0 0,1 0,6 31
Paprika 150 4,5 1,8 0,5 1,4 30
Cukkini 150 8,0 2,3 0,3 1,5 48
Par.konzerv 500 20,0 7,0 1,0 0,0 115
Sajt 200 3,2 55,4 56,2 0,0 348
összesen 1350 60,6 78,8 58,6 12,1 694
1 adag 250 11,2 14,6 10,8 2,2 129

 

Húsos:

A fent leírt alapot használom kis sorrend átrendezéssel.
1 fej hagymát, vagy 10 cm-nyi pórét finomra vágok, kevés olajon megpárolom, hozzáadom a fél kiló darált húst, sózom, borsozom és fél dl vízzel párolom-pirítom, amíg a hús félig megpuhul (kicsit olyan gumiszerű lesz). Ezután a 2 közepes répát  nagy lyukú reszelőn lereszelem, a 3 gerezd fokhagymát durvára vágom, vagy felszeletelem, 1 ek oreganót, 1 kk kakukkfüvet, kevés borsot és egy csipetnyi fahéjat is beledobok a lábosba és együtt párolom tovább.  Amikor a répa is megpuhult, hozzáadom a paradicsomot, szükség szerint utánaízesítem és még 10 percig főzöm. A kifőtt tésztára halmozom, vastagon meghintem reszelt sajttal és tálalom.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Darált hús 500 1,0 120,0 6,5 540,0 0
Fokhagyma 20 5,3 1,4 0,0 0,2 27
Sárgarépa 100 8,1 1,2 0,2 1,0 35
Hagyma 80 6,6 1,0 0,1 0,6 31
Par.konzerv 500 20,0 7,0 1,0 0,0 115
Sajt 200 3,2 55,4 56,2 0,0 348
összesen 1400 44,2 185,9 64,0 541,7 556
1 adag 300 9,5 39,8 13,7 116,1 119

A fenti szószokhoz én Dia Wellness spagettiből 70 grammot szoktam kifőzni (27 g Ch), így az össz. szénhidrát tartalom nem haladja meg a 40 grammot.