A nyár ízei a kamrapolcon - befőzés cukormentesen | CH Diéta

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen „kelléke” a minden napi zöldség és gyümölcs fogyasztás. Ilyenkor még dőzsölhetsz a friss élelmiszerekből, használd ki! Ha teheted, hetente legalább egyszer keresd föl a környékeden található piacot, nézelődj! Meglepően sokféle, itthon termelt különlegességre bukkanhat az ember.

A rebarbarát már többször emlegettem, de tavaly ilyentájt pl. egy bácsi mángoldot árult, amit évekkel azelőtt egy szlovéniai nyaraláson ettem először. Vettem is egy nagy csokorral, itthon csíkokra vágtam, vajon fokhagymával megpároltam és újkrumplival összekevertem. Isteni, kicsit spenótra emlékeztető íze van.

Ha szeretnéd a nyár ízeit megőrizni, készíts befőttet, lekvárt. Ezekben a bejegyzésekben találhatsz pár lekvár receptet.

Eperlekvár
Rebarbarás lekvárok
Málna, áfonya és baracklekvár 

Ha még sosem csináltál ilyet, akkor sem kell megijedni: kezdd kis mennyiséggel. Egyrészt hamarabb elkészülsz vele, másrészt ha netán nem sikerülne, nem sok kilónyi gyümölcs és sok órányi munka veszett kárba. A zselésítő készítményekkel (pl. Quittin2:1, 3:1) gyakorlatilag 5 percnyi főzéssel készíthetsz dzsemet, a hozzáadott cukor mennyisége is redukálható.

Fontos tapasztalat: a  zselésítők és az édesítőszer együtt ehetetlenül savanyú dolgot eredményeznek!

A cukorpótlókból jóval kevesebb mennyiség kell, mint a cukorból, én azt tapasztaltam, hogy fele-harmada elég az eredeti, cukorral írt receptekben szereplő adagnak.

Persze nem csak a gyümölcsöket, a zöldségeket is befőzhetjük. Évek óta teszek el paradicsomot, amiből aztán télen az olaszos szószok, paradicsomos húsgombóc, sőt lecsó is készül.

Igazán nem fakszizom vele, a legnagyobb munka hazacipelni a piacról. 🙂
A jó fajta, nagy, befőző paradicsomokat megmosom,  aljukat keresztben bevágom, fazékba teszem. Felengedem annyi vízzel, ami ellepi őket, majd mennyiségtől függően 3-5 percig forralom.
1 kg paradicsomnak elég az is, ha lobogó forró vízzel leöntöm, ázik benne pár percet. Ennél nagyobb mennyiséget én már “főzök”. A nagy fazekamba kb. 3,5 kilónyi fér, ezt kb. 5 percig szoktam forralni.
5 perc forralás után leöntöm a főzővizet, majd többször, hideg vízzel leöblítem őket – egyszerűen csak azért, hogy valamennyire meg tudjam fogni, amíg megszabadítom a héjuktól.
Ezután szépen visszapakolom a pucér paradicsomokat  a fazékba, botmixerrel kissé pépesítem, majd 10 percig forralom. Közben a befőttes üvegeket fertőtlenítem, aljukba 5-6 levél bazsalikomot teszek, majd a paradicsomszószt még forrón az üvegekbe szedem. Az üvegeket légmentesen lezárom, felfordítom, majd 10 perc fejenállás után száraz dunsztban, 1-2 nap alatt hagyom kihűlni a paradicsomszószt.

Barátnőm lecsót szokott befőzni. A paradicsomokat a fent leírt forralás-pucolás után átpasszírozza, felteszi főni. Közben a paprikákat megmossa, kicsumázza, majd szélesebb (kb. 1 cm-es) karikákra vágja. Amikor a szósz forr, beleteszi a paprikát, 2-3 percig forralja, majd befőttes üvegekbe tölti.
Ebből később úgy készít lecsót, hogy a hagymát megpárolja, megszórja fűszerpaprikával, ráönti az üveges lecsót, majd ezután ízesíti sóval, fűszerekkel.

A hűtőtáska pont megfelel dunsztolásra: egy kisebb plédet terítek az aljába, úgy, hogy a szélei körben kilógjanak a táskából. Erre jön egy réteg újságpapír, majd sorban a befőttes üvegek, szintén papírral körbevéve. Egy réteg után a pléd egyik kilógó részét ráterítjük az üvegek tetejére, és még egy sort pakolunk rá. Végül betakargatjuk a tetejét, rátesszük a táska fedelét. 10-15 nagyobb üveg fér bele.

Szénhidrát számolása befőzéskor

Az én egyik praktikus módszerem az, hogy megmérem a fazekat (rá is írom alkoholos filccel), majd a teli fazekat megmérve, ki tudom számolni a benne lévő étel tömegét. Nagy mennyiségnél azonban ezt csak akkor tudjuk használni, ha a mérlegünk 5 kg fölött is mér.

A másik, hogy a legvégén mérem meg a befőttet. Ilyenkor is megmérem az üveget, kupakkal együtt, felírom, vagy az üvegre írom a nettó tömeget. Amikor megtöltöttem, lezártam (sőt, akár dunsztolás után is ráér) újból mérem, levonom a csomagolást és megkapom a befőtt nettó tömegét.

A nyár ízei a kamrapolcon – befőzés cukormentesen
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?