Ránézésre nem egy jajj, milyen diétás kaja, pedig de 🙂 A múltkor a(z egyik) sógoréknál ettünk isteni báránycombot, úgyhogy eldöntöttem, ezt nekem is ki kell próbálnom. Ők a klasszik Pataki tálban sütötték, de az enyém eltört, így csak félig készül abban: a megmaradt fél tálat alufóliával borítom be.

A báránycombot megmosom, külső hártyáit lenyesegetem, és az alábbi, mozsárban durvára őrölt fűszerek elegyével jó alaposan bedörzsölöm:

3 gerezd fokhagyma,  1 db 30 cm hosszú rozmaringszál levelei,  2 ek tengeri, 1 kk bors és fél dl olívaolaj. Mozsár híján a rozmaringot nagyon apróra vágjuk,  a fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, a borsot megőröljük, majd a többi fűszerrel és az olajjal egy tálkában elkeverjük.

A bepácolt húst jól becsomagolva a hűtőben legalább egy éjszakán át érlelem.

Imádom a cserépedényben sütést: egyszerre lesz ropogós és omlós a hús benne, de én kenyérsütésre is használom (ilyenkor tető nélkül). Az edényt legalább fél órára hideg vízbe kell áztatni minden használat előtt és csak hideg sütőbe szabad betenni: kb. ennyi extra van vele, de megéri, mert ebben készítve sokkal finomabbak a nagy egyben sült húsok.

A húst az előkészített cserépedénybe tesszük 2 darab, szeletekre vágott hagyma társaságában, majd kb. 2 órán át 180 fokon sütjük.

Amíg sül a húsunk, elkészítjük a kenyeret és a salátát.

A kenyérhez meglangyosítom a tejet, feloldom benne a fruktózt, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Kimérem a Dia Wellness Zéró 6 lisztet és a finomlisztet, elkeverek benne egy jó nagy kanálnyi finomszemű t, majd az élesztős tejet, olajat és vizet beleöntve addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától/kezemtől. Vagy egyszerűen bepakolom a résztvevőket a kenyérsütő gépbe és dagasztó programra kapcsolok 🙂 A tésztát kétszeresére kelesztem, átgyúrom, majd a kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe (kenyérformába, cserépedénybe, vagy sütőlemezre) teszem és letakarva megint duplájára kelesztem, majd közvetlenül sütés előtt vizes kézzel átsimogatom a tésztát. 200 fokos sütőbe teszem és 25-40 perc alatt készre sütöm. Az első negyed órában nem nyitom ki a sütő ajtaját, de utána gyakran (kb. 5 percenként) ellenőrzöm az állapotát, valamint kevés vizet spriccelek a sütőtérbe. Ez utóbbit a cserépedényes sütésnél kihagyható, hiszen a beáztatott edény folyamatosan párologtatja a nedvességet, így a kenyér egyszerre lesz ropogós és omlós.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Dia-wellness Zero-6 300 18,0 88,5 43,2 107,1 1029
Finomliszt 300 228,9 36,9 3,9 13,5 1104
Élesztő 30 2,7 3,9 0,5 0,0 23
Fruktóz 30 30,0 0,0 0,0 0,0 110
Tej 50 2,7 1,7 1,4 0,0 24
Víz 220 0,0 0,0 219,8 0,0 1978
Oaj 50 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 980 282,3 131,0 268,8 120,6 4269
1 adag 100 28,8 13,4 27,4 12,3 436
A saláta nálam a szokásos, ITT írtam le.
A fogás egy adagjának tápanyagtartalma:
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
bárány 200 0,0 39,4 25,4 400,0 400
kenyér 70 20,2 20,2 9,1 19,2 9
saláta 250 6,8 7,3 35,0 2,3 220
összesen 520 26,9 66,8 69,5 421,4 629