Tudom, tudom, ez sem az a kifejezetten diétás étel, de ilyet főztem a férjemnek a szülinapjára, így gyorsan kiszámoltam, mennyit is ehetek belőle egy ebédre:) Imádom az ilyen ételeket: nem túlbonyolított, mégis isteni!

A recept a következő:

1 kg krumplit megpucolunk (pucolás után 80 dkg legyen), kb. 1,5×1,5 cm-e kockákra vágunk és sós vízben feltesszük főni. Amikor félig megfőtt, leszűrjük, kicsit szikkadni hagyjuk, majd bő forró olajban megsütjük.

15 dkg húsos füstölt szalonnát megpirítunk, hozzáadjuk az 50 dkg felkockázott pulykacombot/sovány sertéshúst (szűzpecsenye, vagy comb), sózzuk, borsozzuk. Magas lángon megpirítjuk a húst, majd egy kevés vizet aláöntve (20-30 ml) fedő alatt puhára pároljuk.  Ha a hús már majdnem puha, 4 méretes fokhagyma gerezdet nyomunk hozzá és ezután fokozottan ügyelünk arra, hogy le ne kapjon (a fokhagyma keserű lesz, ha odaég). Ha a hús puha, zsírjára pirítjuk és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a sült krumplit.

 

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Pulykahús 500 2,0 102,5 47,5 845,0 0
Burgonya 800 147,2 20,0 1,6 4,8 680
Fokhagyma 50 13,2 3,4 0,1 0,4 68
Olaj 70 0,0 0,0 69,9 0,0 629
összesen 1420 162,4 125,9 119,1 850,2 1377
1 adag 350 40,0 31,0 29,4 209,6 339