A legkisebbem kedvence ez a leves, és valahogy rákapott majdnem az egész család. Nem bánom, hiszen a brokkoli általában nem drága, és egy igazán laktató levest lehet belőle csinálni- kevés szénhidráttal! Fél kg brokkolit leöblítek,  rózsáira szedem és a torzsájával együtt felteszem annyi sós vízben főni, amennyi épp ellepi.  Amikor az legkeményebb darab is megpuhult, a főzővíz kb. felét leöntöm, majd botmixerrel pépesre zúzom a brokkolikat. A végén 2 dl tejszínt is keverek hozzá, kevés borssal, jó adag őrölt szerecsendióval ízesítem és ha kell, sózom is. Visszateszem a tűzre és egyet forralok rajta. Magamnak Lipóti,  a családnak “mezei”  kenyérből készült sajtos pirítóst készítek mellé.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Brokkoli 500 10,5 16,5 1,0 4,0 120
Tejszín 400 12,0 10,4 120,0 0,0 692
Víz 200 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 1100 22,5 26,9 121,0 4,0 812
1 adag 200 4,1 4,9 22,0 0,7 148

Néha kétszeres mennyiségű brokkoliból készítem el a levest és tejszínezés előtt a felét kiveszem, fagyasztom. Így aztán tényleg 5 perc munka van vele egy rohanós nap végén 🙂