Ezt a két évvel ezelőtti receptet sokszor előveszem, elkészítem, mert mindannyian szeretjük. Nem csak póréval (és szalonnával), de sok más zöldséggel is el lehet készíteni. Az egyik verzió a sok közül a brokkolis-hagymás.brokkolis-pite

Hozzávalók:

24 dkg Dia Wellness 50% liszt
12 dkg vaj
1 tojás + 1 sárgája
50 dkg brokkoli
20 dkg póréhagyma
3 dl tejszín
30-30 gramm tökmag, szezámmag és napraforgó mag
só, bors, szeecsendió

Az omlós tészta hozzávalóit robotgépben összekeverem, vagy gyors mozdulatokkal összegyúrom.

Fóliába tekerve a hűtőben legalább fél órán át (még jobb, ha egy éjszakán át) pihentetem.
A brokkolit rózsáira szedem és enyhén sós vízben félpuhára párolom.
A tésztát fél cm vastagra nyújtom, majd belesimítom a sütőedénybe, finoman belenyomkodom, villával megszurkálom. 10 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Közben összevágom a pórét/újhagymát és leszűröm a brokkolit.

Az elősütött tésztára halmozom a zöldségeket és nyakon öntöm a tojás sárgájával elkevert, fűszeres tejszínnel. Újabb fél órán át sütöm, majd az utolsó 5 percben a tetejét megszórom olajos magokkal (itt 1-1 ek len-, napraforgó- és tökmag).
A tejszínes zöldségek kellemes, krémes állagát és a pirított magvak ropogósságát így együtt én nagyon szeretem!

Egy adag (25 dkg) 15 gramm Ch-t és 371 Kcal-t tartalmaz.