Régebben a cékla nálam csak savanyított formában volt ismert. Az elmúlt években kezdtem másként is gondolni rá, mint a pörkölt mellé adott savanyúságként. Rájöttem, hogy ez a gyökérzöldség nem csak télen, hanem egész évben megtalálható a piacon, így évszakonként más-más formában lehet köretet vagy salátát készíteni belőle. Sőt! A leve kiválóan alkalmas akár édességek színezésére is! (Ne csak már a nagyüzemi joghurtkészítők használják színezőanyagnak!)

Az egyik, gyerekeim körében is nagyon népszerű köret-saláta a majonézes cékla. Először anyósomnál ettem ilyet és nagyon megszerettem. Hihetetlenül egyszerű és gyors az elkészítése:

1 nagy pohár tejfölt 4 ek majonézzel, némi mustárral, sóval, borssal és édesítőszerrel tartármártásnak elkészítünk, ebbe tesszük a fél kg céklát. Ez utóbbi lehet savanyított, lehet héjában megfőzött, vagy héjában megsütött, megpucolt és felszeletelt cékla. Az egyik német áruházlánc boltjaiban pl. kapni vákuumcsomagolt főtt céklát, ez is tökéletes hozzá.

Ha nagy ritkán savanyított céklát használok, akkor a tartárt kevésbé ízesre készítem, hiszen a savanyúság leve dob rajta egy nagyot 🙂

Egy sült mellé önálló köretnek is megállja a helyét, de én pl. rendszeresen eszem “magában” is. Néha egy fél almát, 5 dkg feta sajtot is kockázok bele.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Cékla 250 14,8 4,3 0,5 5,0 100
Tejföl 175 6,8 5,8 35,0 0,0 378
Majonéz 50 1,8 1,3 39,5 0,0 367
összesen 475 23,3 11,3 75,0 5,0 845
1 adag 150 7,4 3,6 23,7 1,6 267

A sült cékláról, mint köretről itt írtam —–> KLIKK IDE

Legutóbb, a sült májnál a salátába is reszeltem: nem csak klasszul mutatott a sok lila a tányéron, de nagyon finom is volt! A saláta alapja nálunk általában ezekből az alapanyagokból áll:

fejes saláta/jégsaláta/madársaláta
lila hagyma/póréhagyma/újhagyma
paradicsom
paprika
uborka
sárgarépa
Ehhez jött most még retek, alma és cékla.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Cékla 50 3,0 0,9 0,1 1,0 20
Saláta 60 1,2 0,8 0,2 0,4 10
Paradicsom 60 2,4 0,6 0,1 0,3 13
Sárgarépa 60 4,9 0,7 0,1 0,6 21
Uborka 100 3,6 0,6 0,1 0,6 20
Hagyma 40 3,3 0,5 0,0 0,3 16
Paprika 60 1,8 0,7 0,2 0,5 12
Retek 50 1,1 0,6 0,2 0,4 8
Alma 100 7,0 0,4 0,4 1,3 30
összesen 580 28,2 5,8 1,4 5,4 149
1 adag 200 9,7 2,0 0,5 1,9 51