Régebben a cékla nálam csak savanyított formában volt ismert. Az elmúlt években kezdtem másként is gondolni rá, mint a pörkölt mellé adott savanyúságként. Rájöttem, hogy ez a gyökérzöldség nem csak télen, hanem egész évben megtalálható a piacon, így évszakonként más-más formában lehet köretet vagy salátát készíteni belőle. Sőt! A leve kiválóan alkalmas akár édességek színezésére is! (Ne csak már a nagyüzemi joghurtkészítők használják színezőanyagnak!)
Az egyik, gyerekeim körében is nagyon népszerű köret-saláta a majonézes cékla. Először anyósomnál ettem ilyet és nagyon megszerettem. Hihetetlenül egyszerű és gyors az elkészítése:
1 nagy pohár tejfölt 4 ek majonézzel, némi mustárral, sóval, borssal és édesítőszerrel tartármártásnak elkészítünk, ebbe tesszük a fél kg céklát. Ez utóbbi lehet savanyított, lehet héjában megfőzött, vagy héjában megsütött, megpucolt és felszeletelt cékla. Az egyik német áruházlánc boltjaiban pl. kapni vákuumcsomagolt főtt céklát, ez is tökéletes hozzá.
Ha nagy ritkán savanyított céklát használok, akkor a tartárt kevésbé ízesre készítem, hiszen a savanyúság leve dob rajta egy nagyot 🙂
Egy sült mellé önálló köretnek is megállja a helyét, de én pl. rendszeresen eszem “magában” is. Néha egy fél almát, 5 dkg feta sajtot is kockázok bele.
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost (g) | kalória (kcal) | |
Cékla | 250 | 14,8 | 4,3 | 0,5 | 5,0 | 100 |
Tejföl | 175 | 6,8 | 5,8 | 35,0 | 0,0 | 378 |
Majonéz | 50 | 1,8 | 1,3 | 39,5 | 0,0 | 367 |
összesen | 475 | 23,3 | 11,3 | 75,0 | 5,0 | 845 |
1 adag | 150 | 7,4 | 3,6 | 23,7 | 1,6 | 267 |
A sült cékláról, mint köretről itt írtam —–> KLIKK IDE
Legutóbb, a sült májnál a salátába is reszeltem: nem csak klasszul mutatott a sok lila a tányéron, de nagyon finom is volt! A saláta alapja nálunk általában ezekből az alapanyagokból áll:
fejes saláta/jégsaláta/madársaláta
lila hagyma/póréhagyma/újhagyma
paradicsom
paprika
uborka
sárgarépa
Ehhez jött most még retek, alma és cékla.
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost (g) | kalória (kcal) | |
Cékla | 50 | 3,0 | 0,9 | 0,1 | 1,0 | 20 |
Saláta | 60 | 1,2 | 0,8 | 0,2 | 0,4 | 10 |
Paradicsom | 60 | 2,4 | 0,6 | 0,1 | 0,3 | 13 |
Sárgarépa | 60 | 4,9 | 0,7 | 0,1 | 0,6 | 21 |
Uborka | 100 | 3,6 | 0,6 | 0,1 | 0,6 | 20 |
Hagyma | 40 | 3,3 | 0,5 | 0,0 | 0,3 | 16 |
Paprika | 60 | 1,8 | 0,7 | 0,2 | 0,5 | 12 |
Retek | 50 | 1,1 | 0,6 | 0,2 | 0,4 | 8 |
Alma | 100 | 7,0 | 0,4 | 0,4 | 1,3 | 30 |
összesen | 580 | 28,2 | 5,8 | 1,4 | 5,4 | 149 |
1 adag | 200 | 9,7 | 2,0 | 0,5 | 1,9 | 51 |
Ezt nem ismertem… Ritka, de AZONNAL felírtam a saját szakácskönyvembe 🙂 Millió köszi!!!
Megtisztelő, de tényleg 🙂 Imádom a majonézes céklát, mert nagyon hamar elkészül (főleg, ha nem nyersen veszem), ráadásul kiadós és olcsó is 😉