Tavaly kóstoltam egy barackos chutney-t, ami nagyon ízlett, ez inspirálta az alábbi receptet. Érdekes, édes-savanyú és pont annyira csípős, hogy még én is megeszem. Sült húsok mellé, zöldségekhez mártogatósnak ajánlom, de aki van olyan bátor, mint én, az lekvárként kenyérre is kenheti. 🙂

Hozzávalók:

20 dkg eper
10 ml (3 ek) citromlé
20 g (kb. 1 ujjnyi) friss gyömbér
fél-fél teáskanálnyi kurkuma és kömény
só, csípős pirospaprika ízlés szerint

Az epreket megmostam, megtisztítottam, félbe-negyedbe vágtam. Hozzáadtam a citrom levét és a fűszereket, majd addig főztem, amíg levet eresztett, de  még nem főttek szét az eperszemek. Még forrón belekanalaztam két kisméretű befőttes üvegbe (bébiételes méret), rácsavartam a fedelét, majd fejre állítva hagytam 10 percig hűlni. Kis fazékba állítottam (most már fedővel felfelé) az üvegeket és annyi vizet engedtem az edénybe, hogy az üvegek 2/3-áig érjen. Lefedve, gyöngyözve forraltam a vizet kb. 2 órán át, így tartósítva a mártogatóst.

100 gramm  8 g ch-t és 34 Kcal-t tartalmaz.