Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy a rogyásig ismételt kajáktól hosszú időre elmegy a kedvem, közben pedig a gyerekeim kedvéért mégis azokat az ételeket főzöm, amiket örömmel esznek meg.

Íme egy verzió, hogyan dobjuk fel a “krumpli husival” megszokott párosát.

A csirkecomb filéket megmostam, 2-3 nagyobb darabra vágtam, sóval borssal, kevés kakukkfűvel ízesítettem. A répát, gombát, hagymát megmostam, megpucoltam, a hússal kb. azonos darabokra vágtam, fűszereztem.

Szép sorban a nyársra húztam a husit, meg a zöldségeket, és forró, kiolajozott serpenyőben megpirítottam minden oldalról őket. Amint megkérgesedett a hús, a répa pedig karamellizálódott, szép sorban tepsibe fektettem mindet, majd 180 fokos sütőben fólia alatt kb. 40 percig sütöttem.

Közben a céklákat alaposan megsikáltam, négybe vágtam, fűszereztem. A serpenyőben megpirongattam minden oldalról, majd felöntöttem egy kevés vízzel és lefedve puhára pároltam (sz.e. felöntöttem némi vízzel). Amikor megpuhult, elpárologtattam róla a folyadékot, 3 ek. balzsamecetet öntöttem rá és azzal is kissé összeforraltam- egy sűrű, illatos, zamatos szósz lett a végeredmény.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Csirkecomb filé 500 2,5 104,5 26,0 660,0 0
Cékla 500 29,5 8,5 1,0 10,0 200
Gomba 300 9,9 17,7 0,6 15,0 120
Répa 300 24,3 3,6 0,6 3,0 105
Hagyma 200 16,6 2,4 0,2 1,4 78
Olivaolaj 30 0,0 0,0 30,0 0,0 270
Balzsamecet 30 22,5 2,7 0,0 3,6 105
összesen 1860 105,3 139,4 58,4 693,0 878
1 adag 300 17,0 22,5 9,4 111,8 142

Az árpagyöngyöt, vagyis gerslit a lehető legegyszerűbb módon szoktam elkészíteni: lábosba kimérem, lemosom 2-3-szor, felengedem annyi vízzel, ami 1 ujjnyival ellepi, sózom és felforralom. Negyed órát fedő alatt főzöm, majd a gázt elzárva hagyom még negyed órát a fedő alatt puhulni, majd a legvégén 1 ek olívaolajjal lazítom. A végeredmény  “al dente” tésztára hasonlító állagú lesz.

víz 300 0,0 0,0 0,0 0,0 0
Olivaolaj 30 0,0 0,0 30,0 0,0 270
Árpagyöngy 200 150,0 18,0 0,0 24,0 700
összesen 530 150,0 18,0 30,0 24,0 970
1 adag 80 22,6 2,7 4,5 3,6 146