Tavaly találtam ezt a receptet a Nők Lapjában, és rögtön ki is próbáltam. Nem csak az eredeti verziót, aminek a tésztájában cukor van és a krémje csokis tejszín, hanem diabetikus változatot is kreáltam. Azóta többször is készítettem, mindig nagy sikert aratva még a nem diétázók körében is. Legutóbb a Vállalkozónői kerekasztal évvégi előadására vittem belőle egy keveset, és mire felocsúdtam, már morzsa sem maradt belőle. 🙂

 

És akkor jöjjön a recept. Az alap egy ún. tejes piskóta, amit az alábbiak szerint készítünk el:

1,5 dl tejet meglangyosítunk, majd 6 dkg kakaót feloldunk benne (ha csomós átszűrjük). Én a kakaóhoz szoktam adagolni a tejet, talán úgy kevésbé csomósodik. 5 tojássárgáját 12 g por édesítővel kikeverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a kakaós tejet is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan ezt is a masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt nagy tepsiben (kb. 25×35 cm), 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Deszkára borítjuk, nedves konyharuhával letakarjuk és hűlni hagyjuk, amíg elkészül a krémünk.

25 dkg túrót áttörünk, édesítőszerrel, egy citrom héjával és fél citrom levével, vaníliával ízesítjük. Itt dönthetünk, hogy a zsírosabb, vagy a lightabb verziót szeretnénk-e. Az előbbihez 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, majd óvatosan a túróhoz keverjük. Az utóbbihoz 2 dl tejfölt 1 ek nem-főzős pudingporral simára keverünk és ezt adjuk a túróhoz.

A túrós krémmel megkenjük a piskóta lapot, savanykás-karakteres gyümölccsel megszórjuk, majd lazán föltekerjük. Gyakorlatilag azonnal tálalható, de 1-2 óra pihenés-összeérés igen jót tesz neki. Ha csicsázni akarjuk, szórjuk be a tetejét kakaóporral.

1 adag (10 dkg) 5,6 g szénhidrátot s 125 Kcal-t tartalmaz.

Csokis-túrós tekercs
Cimke:     

6 thoughts on “Csokis-túrós tekercs

  • 2012. augusztus 22. at 16:26
    Permalink

    Szia!
    Nagyon klassz a recept… 🙂

    Sajnos nem említed meg a (nemfőzős) pudingpornál, hogy mennyi cukrot tartalmaz, vagy eleve diabetikus pudingpor?

    A 12 g por édesítőszer melyik fajta, és tartalmaz-e maltodextrint? (Mivel azt is bele kellene számolni…)
    Ha nincs benne, akkor megírnád a nevét, és hogy hol lehet olyat venni?

    Köszönettel: Ildi

    • 2012. augusztus 23. at 08:16
      Permalink

      Kedves Ildi!

      Valóban nem írtam bele a pudingpor Ch-ját, köszönöm az észrevételedet! Normál, nem diabetikus pudingport szoktam használni ennél a receptnél. 1 ek-nyi mennyiség kb. 10 g, aminek Ch-ja 7,5g. Ez az egész süti Ch-ját 71,5-ről 79-re emeli, így egy adag (10 dkg) Ch-ja 5,6 helyett 6,1 g lesz.

      Az általam ismert édesítőporok mind tartalmaznak maltodextrint. Eddig az alábbi linken találhatókat olvastam le: http://chdieta.hu/tapanyagtablazat/cukorpotlok-edesitoszerek/
      Illetve egy még nincs a listában. A Cologran por édesítő, aminek 100 grammjában 92,2 g Ch (ebből 15,2 g cukor, azaz maltodextrin) található.
      A maltodextrin cukortartalmát beleszámítják az édesítőszer Ch-jába.

      Az utóbbi hónapokban egyébként egyre kevesebb édesítőszert használok. Süteményekbe xilitet (nyírfacukor, xilitol, stb. néven forgalmazzák, gyakorlatilag ugyanazt “tudja” mindegyik), vagy eritrolt (a xilithez hasonlóan ez is cukoralkohol) használok. ITT találsz többfélét. Ezen a linken pedig hosszabban írok a cukorpótlókról, édesítőszerekről: http://chdieta.hu/cikkek/cukorpotlok-edesitoszerek/

      Remélem, kielégítő volt a válaszom, szép napot:

      Anita

  • 2013. február 24. at 12:55
    Permalink

    Ma megsütöttem,isteni lett. A túró tölteléknél nem írtad mennyi édesítőt lehet használni.Még kezdő vagyok,kisfiamnak van inzulin intoleranciája.Abban sem vagyok biztos,hogy az édesítőszerknek 92 ch ja van írva ebből cukor 0% és a többi cukoralkohol.Akkor ebben az esetben mennyi ch-t kell számolni??Köszönettel Ági

    • 2013. február 26. at 14:59
      Permalink

      Ágnes, örülök, hogy ízlett.
      Szerintem teljesen korrekt a 92 gramm Ch. Gondolj bele: egy nagy doboznyi por édesítő súlya 100 gramm (aminek 92g a ch-ja). Ennek töredékét használod egy-egy ételhez, tehát szinte elhanyagolható mennyiséget viszel be. Ráadásul a cukoralkoholok jellemzően nem szívódnak fel, illetve lassan szívódnak fel. Az alábbi bejegyzésemben olvashatsz erről többet: http://chdieta.hu/cikkek/cukorpotlok-edesitoszerek/

  • 2014. január 11. at 17:27
    Permalink

    Ma megsütöttem , nagyon finom lett. Évek óta hezitáltam a liszt nélküli piskóta sütésével, sok helyen olvastam, de nem mertem kipróbálni. Tényleg más az állaga, mint a lisztesnek, de nem rossz. Habtejszín helyett mascarponét tettem bele, mert ez volt itthon. Finom lett. Köszönöm a receptet. Zsuzsa

    • 2014. január 12. at 12:20
      Permalink

      Zsuzsa, örülök, hogy ízlik 🙂 Jó ötlet a mascarpone, én most a narancsosért vagyok oda. Ki fogom én is próbálni vele.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..