Tavaly találtam ezt a receptet a Nők Lapjában, és rögtön ki is próbáltam. Nem csak az eredeti verziót, aminek a tésztájában cukor van és a krémje csokis tejszín, hanem diabetikus változatot is kreáltam. Azóta többször is készítettem, mindig nagy sikert aratva még a nem diétázók körében is. Legutóbb a Vállalkozónői kerekasztal évvégi előadására vittem belőle egy keveset, és mire felocsúdtam, már morzsa sem maradt belőle. 🙂

 

És akkor jöjjön a recept. Az alap egy ún. tejes piskóta, amit az alábbiak szerint készítünk el:

1,5 dl tejet meglangyosítunk, majd 6 dkg kakaót feloldunk benne (ha csomós átszűrjük). Én a kakaóhoz szoktam adagolni a tejet, talán úgy kevésbé csomósodik. 5 tojássárgáját 12 g por édesítővel kikeverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a kakaós tejet is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan ezt is a masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt nagy tepsiben (kb. 25×35 cm), 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Deszkára borítjuk, nedves konyharuhával letakarjuk és hűlni hagyjuk, amíg elkészül a krémünk.

25 dkg túrót áttörünk, édesítőszerrel, egy citrom héjával és fél citrom levével, vaníliával ízesítjük. Itt dönthetünk, hogy a zsírosabb, vagy a lightabb verziót szeretnénk-e. Az előbbihez 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, majd óvatosan a túróhoz keverjük. Az utóbbihoz 2 dl tejfölt 1 ek nem-főzős pudingporral simára keverünk és ezt adjuk a túróhoz.

A túrós krémmel megkenjük a piskóta lapot, savanykás-karakteres gyümölccsel megszórjuk, majd lazán föltekerjük. Gyakorlatilag azonnal tálalható, de 1-2 óra pihenés-összeérés igen jót tesz neki. Ha csicsázni akarjuk, szórjuk be a tetejét kakaóporral.

1 adag (10 dkg) 5,6 g szénhidrátot s 125 Kcal-t tartalmaz.