A csokifelfújt régi nagy kedvencem, „előző életemben” (amikor még nem voltam cukorbeteg) a barátnőmmel a névnapunkon elmentünk Dunakeszire és egy ehhez nagyon hasonló desszerttel köszöntöttük meg magunkat- egymást. 🙂

 

Kezdjük a saját gyártású fagyival (vagy vegyünk diabetikus jégkrémet, de azt tuti nem hozzuk ki 5 gramm Ch-ból).

Hozzávalók 6 személyre (kb. 12 gombóc):

300 ml tej
300 ml tejszín
fél vaníliarúd (vagy 1 ml vanília aroma)
5 g por édesítő (vagy 5 dkg fruktóz/xilit)
2 tojás sárgája

A fagylaltgép tartályát egy nappal, de legalább 10-12 órával a munka megkezdése előtt a fagyasztóba tesszük.
300 ml tejet egy fél vaníliarúddal egy lábosban forróra melegítünk, közben az 5 g por édesítőt a 2 tojás sárgájával kikeverjük. A forró tejből kiemeljük a vaníliarudat, és apránként, folyamatos keverés mellett a tojássárgákhoz adjuk. Visszatesszük a tűzre és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig melegítjük, majd jól kihűtjük. 300 ml hideg tejszínből kemény habot verünk, majd a hideg vaníliaszószt elkeverjük benne.

A fagyigép tartályába öntjük a masszát és kifagyasztjuk.Fagylaltgép híján az elkészített masszát műanyag dobozba töltjük, fagyasztóba tesszük és 20-30 percenként villával megkeverve addig hűtjük, amíg fagyi állagú lesz (min. 2 óra).

1 gombóc (5 dkg) vaníla fagylalt tápanyagtartalma: 4,8g szénhidrát, 1,9g fehérje, 1,5g zsír, 23Kcal

A csokifelfújt receptje:

Hozzávalók 2 személyre (2 db 6 cm-es felfújt formához):

40 g 83%-os étcsokoládé
10 g Dia Wellness -50% sütőliszt
25 g vaj
1 tojás
3 g por édesítő

A sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük, a felfújt formákat kivajazzuk és hűtóbe tesszük.
A 4 dkg csokit összetörjük és 1 dkg vajjal együtt felolvasztjuk, simára keverjük. Én mikróban 450 watton 1 percig melegítettem.
Közben a tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a 3 g por édesítőszerrel, a tojásfehérjét habbá verjük. Folyamatos kevergetés közben a csokis masszát az édesítőszeres tojássárgákhoz keverjük, hozzáadjuk az 1 dkg Dia Wellness -50% sütőlisztet, végül a habbá vert tojásfehérjét. A felfújt formákba töltjük, majd az előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Akkor jó a desszertünk, ha a külseje megszilárdult, a belső része pedig krémesen folyós.

1 gombóc vaníla fagylalttal, bogyós gyümölcsökkel körítve tálaljuk.

1 csokifelfújt (kb. 90 g) tápanyagtartalma: 9,8g szénhidrát, 17,8g fehérje, 16g zsír, 238 Kcal

 A desszert összes tápanyagtartalma (felfújt, fagyi és 5 dkg áfonya): 20,1g szénhidrát, 10,2g fehérje, 17,8g zsír, 280Kcal

Ezzel a recepttel indultam a Tartsd a szintet! receptversenyén. A szavazók között az alábbi képen látható Dcont Trend vércukormérő készüléket sorsolják majd ki a szervezők.

Ha szavazatoddal szeretnél engem támogatni, akkor itt nyomj egy piros gombot——-> IDE KLIKK