Nagyon szeretem a meggyes-mákos sütiket és karácsony után kitaláltam, hogy összedobok egyet. Aztán januárban ilyen készült a férjem szülinapjára.meggyes-mákosAz alap egy “sima” kefíres/joghurtos muffin tészta, amit most nem sok papírkapszliba, hanem egy 26 cm-es tortaformába tettem.

Hozzávalók:

8 tojás
4 dl natúr joghurt vagy kefír
1,5 dl olaj

20 dkg darált mák
10 dkg Dia Wellness zéró6 lisztkeverék
4 dkg Dia Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi cukorpótló (vagy 15 dkg eritrol)
1 csomag (15 g) sütőpor
1 ek vanília aroma
30 dkg meggy


A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a joghurtot, cukorpótlót, olajat, mákot és a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan a fehérjehabot is hozzákeverjük. A sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, megszórjuk a meggyel, majd 175 fokon 45-50 percig sütjük.

Ez már így magában is hihetetlenül finom, főleg, ha némi fahéjat is adunk a tésztához, de egy szülinapi tortához ennél azért több kell.

Egy mascarponés-fehér csokis krémet álmodtam meg hozzá, amit még a torta sütése előtt érdemes elkészíteni, mert legalább 2 óra kell neki a hűtőben, hogy szépen kenhető állagú krémmé váljon.

Hozzávalók:
40 dkg Mascarpone
20 dkg Diabetikus fehér csoki (én Dia Rose-t használtam)
1 dl tejszín
5 dkg vaj

A tejszínt a vajjal felmelegítjük, az összetört csokit beletesszük, majd a tűzről lehúzva felolvasztjuk a csokit benne. A Mascarponét egy tálba öntjük és hozzáadjuk a csokis masszát, simára keverjük, majd a kihűtjük.

A megsült és kihűtött tortát félbevágjuk, megkenjük a krémmel és egy újabb órára hűtőbe tesszük.

A fent leírt hozzávalókból készített torta 10 dkg-ja 18g CH-t és 233Kcal-t tartalmaz.