Diabetikus bodzaszörp receptje | CH Diéta

Talán még időben hozom a receptet.
Tavaly jól lemaradtam a bodzaszezonról, ami azért fáj nagyon, mert amíg cukros verzióban egész iható fajtákat lehet kapni, addig a diabetikus változatai igencsak gyengécskék. Idén résen voltam, szedtem jó sokat. Az én cukormentes szörpömhöz azonban Ancsa hozta az anyagot, a mostani képen a családi adag látszik 🙂

A recept a bodzaszörp készítésben rutinosoknak nem okoz meglepetést, egyszerűen csak a cukrot cseréltem le eritrol/por édesítőszer keverékére.

A bodzavirágokat átnézzük, a bogarakat eltávolítjuk, állítólag lemosni nem szabad, mert oda a virágpor. Én leöblítettem őket, így is tökéletes lett: van íze! 😀
Egy fazékba, 5 literes dunsztos üvegbe pakolunk  30-35 bodzavirág tányért, 2 megmosott és fölkarikázott citromot, felengedjük 4 liter vízzel és 2 napig áztatjuk (időnként keverjünk bele, ne tegyük napra, sőt lehetőleg hűvös helyen tartsuk, mert cukor nélkül is könnyen felforr).
A második napon leszűrjük, literenként 2-3 dkg citromsavval, (fél kg cukorral) 10 dkg eritrollal és 3 dkg por édesítővel együtt felforraljuk és 5 percig főzzük. A kóstolgatást melegen ajánlom, nekem kellett még édesítőszer hozzá. Azon forrón (fémkupakos, csavaros, vagyis kiürült pálinkás, szörpös) üvegekbe szedjük, jól lezárjuk, majd bedunsztoljuk (paplanba, több réteg plédbe csavarva lassan hagyjuk kihűlni).

Felbontás után hűtőben 1-2 hétig eláll.

A szörp szénhidrát tartalma csak attól függ, milyen cukorpótlót, vagy édesítőszert használunk az elkészítés során. Írok pár variációt.

1 liter vízhez 10 dkg eritrol és 3 dkg por édesítő: 1 g Ch/ 100 ml szörp,
1 liter vízhez 20 dkg xilit (nyírfacukor):  10 g Ch/100 ml szörp (de, mint tudjuk, a nyírfacukor szénhidrát tartalmának csak kb. 25%-a szívódik föl),
1 liter vízhez 50 dkg fruktóz/diab. befőzőcukor: 10 g Ch/100 ml szörp.

A xilitről és a többi cukorpótlóról, valamint az édesítőszerekről ITT olvashatsz bővebben.

Diabetikus bodzaszörp

2 thoughts on “Diabetikus bodzaszörp

Vélemény, hozzászólás?