Ezt a süteményt még pár hete, a nagy kánikulában készítettem. Tipikusan az  “ennék valami édeset” és a “mi van itthon” kombójából lött létre, amihez jött a “ne kelljen sütni” kívánság, ami érthető, ha az embernek délnyugati fekvésű konyhája van, ahol az átlaghőmérséklet nyáron nem megy 30 fok alá.
Volt itthon némi diabetikus édes keksz, 1 kis doboz Mascarpone, citrom, meg diabetikus lekvár (az mindig van), ebből próbáltam valami ehetőt készíteni.

A Mascarpone-val kezdtem: 1 dl tejjel és 2 ek xilittel simára kevertem, majd 1 egész citrom héját és levét is hozzáadtam, elkevertem és hűtőbe dugtam.
A kekszeket összetörtem: fém keverőtálba öntöttem, sodrófa végével finoman megütögettem. Hozzáadtam 1 púpos evőkanálnyi olvasztott vajat és összekevertem, majd tortaforma aljába tömködtem a masszát. Kb. 3 ek saját gyártmányú eperlekvárt kentem rá. Megkentem a Mascarpones krémmel, kicsit kihűtöttem, majd tálaltam. Nem lett valami szép, de az édes keksz, meg a savanykás krém kifejezetten jól kiegészítették egymást. És nem kellett sütőt bekapcsolni a nagy melegben!

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Mascarpone 125 3,8 10,0 43,8 0,0 525
Detki diab. Keksz 100 65,9 7,7 23,2 3,5 482
eperlekvár 70 11,9 0,6 0,4 0,5 41
Citrom 70 1,6 0,3 4,1 1,5 18
Xilit 25 25,0 0,0 0,0 0,0 60
Tej 100 5,3 3,4 2,8 0,0 48
összesen 490 113,5 21,9 74,2 5,5 1173
1 adag 90 20,8 4,0 13,6 1,0 215

Bár a Detki keksz Ch-ja relatíve magas, a közel 66 grammból, 17,5 gramm poliol, azaz xilit, vagy eritrol (lassabban, vagy egyáltalán nem szívódik föl).