Már túljutottam volna a „jajj, de rossz nekem, hogy nem ehetek ezt-azt” fázison, amikor beütött a fagyiszezon és rá kellett döbbennem, hogy nincs számomra ehető, azaz diabetikus fagyi/ dobozos jégkrém a környékünkön. A szomorkodásomnak az én imádott férjem vetett véget, mert egyik este beállított egy fagyigéppel! 🙂

bodzafagyi

Minden itt leírt fagyit fagylaltgépben készítettem el. Fagylaltkészítés előtti napon a tartályt a fagyasztóba teszem, az összes hozzávalót „hűtőhidegen”, vagy fagyasztva használom.
Ha nincs ilyen szerkezetünk, teljesen megfelel egy jól záródó műanyag doboz. A lehűtött fagyi alapot beleöntjük és 20 percenként egy villával alaposan átkeverve kifagyasztjuk.
Fogyasztás előtt mindkét módon készült fagylaltot fél órára a hűtőbe tesszük, hogy kicsit meglágyuljon.
 CH diéta diabetikus amerikai palacsinta

Vanília fagyi, mindenek alapja

Hozzávalók:
3 dl tej
3 dl tejszín
2 tojás sárgája
15 dkg cukornak megfelelő cukorpótló vagy édesítőszer
fél rúd vanília
300 ml tejet egy fél vaníliarúddal egy lábosban forróra melegítünk, közben az 5 g por édesítőt a 2 tojás sárgájával kikeverjük (eritrollal, xilittel ne tegyük ezt, mert egy összetapadt izét kapunk! ezeket az édesítőket keverjük a tejhez). A forró tejből kiemeljük a vaníliarudat, és apránként, folyamatos keverés mellett a tojássárgákhoz adjuk. Visszatesszük a tűzre és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig melegítjük, majd jól kihűtjük. 300 ml hideg tejszínből kemény habot verünk, majd a hideg vaníliaszószt elkeverjük benne.
A fagyigép tartályába öntjük a masszát és kifagyasztjuk.
100 gramm 4,6 gramm Ch-t tartalmaz.
Eper fagyi
A vaníliafagylalt alaphoz 200 g villával összetört epret keverünk, kifagyasztjuk, így 100 grammban 5,4 gramm Chlesz.

Joghurtos citromfagyi

Hozzávalók:
25 dkg citrom
145 g natúr joghurt
2 dl tejszín
15 dkg cukornak megfelelő cukorpótló vagy édesítőszer
Turmixgép poharába 1 citrom héját belereszeljük, levét kifacsarjuk 2 másik citrom levével együtt. Hozzáadunk 1 nagy pohár (145 g) natúr joghurtot és 5 g por édesítőt, összekeverjük. 200 ml hideg tejszínt is hozzáöntünk és pár percig továbbkeverjük. A masszát a fagylaltgép tartályába öntjük és kifagyasztjuk. Az egyik citrom helyett használhatunk lime-ot is.
100 gramm citromfagyiban 3,35 gramm a szénhidrát.