Gyerekkoromban anyu nagyon sok kelt tésztás sütit készített. Az aranygaluskától a fánkig rengeteg, finomabbnál finomabb édességet készített kelt tésztából. Volt egy időszakom, amikor szinte alig sütöttem édes kelt tésztákat, mostanában gyakrabban előfordul. Ha édes, akkor zsíros (vajas) tésztát, ha sós, akkor egy kicsit módosított pizzatésztát használok alapnak.

Diabetikus kakaós csiga képe

Most az édes kelt tészta elkészítését mutatom meg. Ha jól emlékszem, az eredetije pozsonyi kifli néven a már sokat emlegetett Horváth Ilona szakácskönyvében található.

Hozzávalók

25 dkg Dia Wellness Zéró 6 liszt
25 dkg finomliszt
25 dkg vaj
fél élesztő
1 dl tej
1 ek fruktóz
1 csipet só
2 tojás
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg eritrol/xilit
5 dkg vaj

1 dl tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 ek fruktózt és belemorzsoljuk a fél élesztőt. A kétfajta lisztet összekeverjük. Amíg az élesztő felfut, vajat és a csipet sót a lisztkeverékhez adjuk és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt. Egyneművé gyúrjuk a tésztát, majd egy órán át meleg helyen pihentetjük, kelesztjük.

Innentől aztán csak a képzeletünk szab határt: készíthetünk belőle zserbót, pozsonyi kiflit, tehetünk a tésztájába reszelt citrom- vagy narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget. Én most egy egyszerű kakaós csigát sütöttem.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és megpróbáljuk téglalap formára nyújtani. Ezt követően egyenletesen, vékonyan megszórjuk kakaóporral, majd az eritrollal és a hosszabbik oldalánál feltekerjük. Az elkészült “hurkából” 1-1,5  cm-es darabokat vágunk (nekem 15 darab lett), majd a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé tesszük a csigákat.  Újabb fél órán át kelesztjük, majd olvasztott vajjal megkenjük a csigák tetejét és az előmelegített 180 fokos sütő középső rácsán 20 percig sütjük.

1 db kakaóscsiga (kb. 7 dkg) 13,5 g Ch-t és 254 Kcal-t tartalmaz.