Diabetikus lekvárok ismét | CH Diéta

 

diabetikus lekvár szénhidrát tartalomLassan vége a nyárnak és megtelik a konyhaszekrényem teteje finomabbnál finomabb diabetikus lekvárokkal. Idén először készítettem cukor nélkül őket, de egytől egyig nagyon finomak lettek.

Két fajtát már megosztottam Veletek, íme a „maradék”, ami nem is kevés, szám szerint négyféle.
Az eperlekvárhoz hasonlóan készült áfonya, málna és erdei névre keresztelt, ötféle piros gyümölcsből készült dzsem. A leöblített és lemért gyümölcsöket egy lábasban kicsit összetörtem, a Quittinnel összekevertem és rottyantottam rajta egyet, majd hozzákevertem a diabetikus befőzőcukrot, 5 percig forraltam, kóstolás után sz.e. utánaédesítettem folyékony édesítővel, majd üvegekbe töltöttem, azonnal lezártam, fejre állítottam és dunsztban hagytam kihűlni.
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
Málna 500 27,0 6,0 4,0 28,0 140
Befőzőcukor, diab. 50 49,0 0,0 0,1 0,0 197
Quittin 3:1 (Haas) 10 6,4 0,0 0,0 0,0 36
összesen 560 82,4 6,0 4,1 28,0 373
1 adag 100 14,7 1,1 0,7 5,0 67
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
Áfonya 500 55,0 5,0 2,5 15,0 260
Befőzőcukor, diab. 40 39,2 0,0 0,0 0,0 158
Quittin 3:1 (Haas) 10 6,4 0,0 0,0 0,0 36
összesen 550 100,6 5,0 2,6 15,0 454
1 adag 100 18,3 0,9 0,5 2,7 83
erdei súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
Ribizli 75 5,3 0,5 0,9 3,2 25
Szeder 250 15,0 2,0 1,0 15,0 83
Málna 100 5,4 1,2 0,8 5,6 28
Áfonya 250 27,5 2,5 1,3 7,5 130
Eper 100 7,2 0,9 0,6 0,8 34
Befőzőcukor, diab. 50 49,0 0,0 0,2 0,0 197
Quittin 3:1 (Haas) 25 16,0 0,0 0,1 0,0 91
összesen 850 125,4 7,1 4,9 32,1 587
1 adag 100 14,7 0,8 0,6 3,8 69
A baracklekvár a klasszikus, sokáig főzős fajta. A gyümölcsöt megmostam, kimagoztam és 6-8 darabba vágtam, majd héjastul alaposan összetörtem a botmixerrel. Hozzákevertem a diabetikus befőzőcukrot és kb. 5 órán át főztem. A végén folyékony édesítőszerrel utánaédesítettem, Na- benzoikumot kevertem hozzá, majd forrón üvegekbe töltöttem és dunsztban hagytam kihűlni. A számolást nézve feltűnhet, hogy 1300 gramm gyümölcsből csak 1010 g lekvár lett. Az 5 óra alatt elpárolgott a nedvesség belőle, így a szénhidráttartalma is magasabb lett.
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
sárgabarack 1300 132,6 11,7 7,8 10,4 598
befőzőcukor, diab. 100 98,0 0,0 0,1 0,0 394
összesen 1010 230,6 11,7 7,9 10,4 992
1 adag 100 22,8 1,2 0,8 1,0 98
Diabetikus lekvárok ismét
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?