Nagyon szeretem a müzliszeleteket, de tudom, hogy milyen magas szénhidrát- és kalóriatartalmuk van. Az én esetemben ez még nem is annyira gond, de Anyunál (Anita) már nagyon is az.

Az alábbi recept alapja az Egy Csepp Figyelem Alapítvány facebook oldalán található. Mi kicsit felturbóztuk 🙂

30 dkg almát megmostunk, megpucoltunk, lereszeltünk, hozzáadtuk a 30 dkg zabpelyhet, 2 ek. Xilitet és 5 dkg olvasztott vajat. Alaposan összegyúrtuk,  7 dkg étcsokit összevágtunk apró kockákra és belekevertük a masszába. Egy 25×30 cm-es tepsibe 1 cm vastagon belenyomkodtuk a zabpelyhes-almás keveréket és 160 fokos sütőben kb. 1 órán át sütöttük (inkább szárítottuk). Minél tovább van a sütőben, annál szárazabb lesz. Nekem nagyon ízlett úgy is, amikor még kicsit ragacsos volt (kb. fél órás szárítás után), de eltarthatóság szempontjából érdemes jobban kiszárítani.

15 darab lett belőle, 1 5 dkg-os szelet pont tízóraira vagy uzsonnára beilleszthető a cukorbeteg étrendbe.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Zabpehely 300 192.9 43.2 20.4 3.0 1128
Alma 300 21.0 1.2 1.2 3.9 90
Keserű csoki (45%) 70 35.7 3.2 19.6 0.0 344
XILIT 40 40.0 0.0 0.0 0.0 96
Vaj 50 0.3 0.2 40.0 0.0 373
összesen 760 289.9 47.8 81.2 6.9 2031
1 adag 50 19.1 3.1 5.3 0.5 134

Az almás-zabpelyhes alapból készíthetünk más-más ízesítésű müzliszeleteket. Aszalt áfonyával, “cukrozott” narancshéjjal, mogyoróval vagy dióval is nagyon finom.