200 g finomliszt

200 g Dia-wellness Zéró6 lisztkeverék

fél élesztő (vagy 1 porélesztő)

1 pohár (175 g) natúr joghurt/kefír

1 dl olivaolaj

3,5 dl langyos víz

1 ek fruktóz

1, 5 ek só

1 tk morzsolt kakukkfű

2 gerezd fokhagyma összetörve

A szószhoz

1 doboz hámozott paradicsomkonzerv vagy 30 dkg paradicsom (12 g Ch)

1-1 csipet só, bors, fahéj

1-1 kk eritrol, morzsolt kakukkfű és oregano

2 gerezd (40 g)fokhagyma összetörve (10,4 g Ch)

fél dl olivaolaj

A feltéthez

ízlés szerint sonka, füstölt sonka, füstölt tarja, szalámi, kolbász – pizzánként max. 10 dkg

kukorica, gomba – pizzánként max. 5 dkg

sajt- pizzánként max. 10 dkg (~1,6 g Ch)

Kenyérsütőben:

A gépünk használati utasítása szerint belepakoljuk a hozzávalókat és dagasztó funkcióra kapcsoljuk. Ha nincs rajta ilyen, akkor a sima kenyérdagasztás/sütés is jó, csak oda kell figyelni, nehogy elkezdje megsütni a tésztánkat- kb. 30-40 percig dagaszt/keleszt a gép sütés előtt.

Kézzel: 1 dl langyos vízbe beletesszük a fruktózt, feloldjuk benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen megvárjuk, hogy felfusson. Közben kimérjük egy nagy tálba az összesen 60 dkg-nyi lisztet (én sokféleképp szoktam keverni- a különböző fajta lisztek azonban különböző mennyiségű folyadékot vesznek föl), beletesszük a sót, kakukkfüvet és összekeverjük. A felfuttatott élesztőt a víz felével, a kefírrel/joghurttal, olajjal és az összetört fokhagymával ráöntjük a lisztre és kézzel, fakanállal, vagy kézi habverő dagasztóvillájával összedolgozzuk. A maradék vizet szükség szerint adagoljuk, amíg galuskatésztánál kicsit keményebb állagú tésztát nem kapunk. Nagyanyám azt mondta az ilyen jellegű tésztára, hogy akkor jó, ha már nem ragad a kézre. A tésztát letakarjuk, meleg helyen pihentetjük, amíg a duplájára nő.

Akár kézzel, akár géppel, akár kenyérsütővel csináltuk eddig, innen egyformán haladunk tovább:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és elkészítjük a pizzaszószt:

Ha friss paradicsommal dolgozunk, megmossuk, az alját keresztirányban bevágjuk és egy tálba helyezzük. Lobogó forró vízzel leöntjük és pár percig állni hagyjuk. Hideg vízzel lehűtjük, lehúzzuk a héját és egy tálba tesszük.

Ha paradicsomkonzervvel dolgozunk, akkor tálba öntjük a konzervet, hozzáadjuk az összes ízesítőt és botmixerrel összepépesítjük, szükség esetén utóízesítjük (a fokhagyma nagyon intenzív íze a sütés során megszelídül, szóval, ha túl fokhagymásnak érezzük, ne aggódjunk!).

Lisztezett deszkára borítjuk, 4 felé elosztjuk, gombócformában tovább pihentetjük negyed órát.

Egyenként kinyújtjuk a gombócokat és sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy pizzalapra helyezzük. Megkenjük a pizzaszósszal, rápakoljuk a csíkokra, vagy kockákra vágott tetszés szerinti feltétet, vastagon megszórjuk reszelt sajttal és kb. 15 percre a forró sütőbe helyezzük. Ha az alja aranybarna, a tetején a sajt megpirult, készen vagyunk.

A tészta egy negyede (30 dkg) 54 g Ch-t és 700 Kcal-t tartalmaz.