Sajnos a piacon ritkán találkozni ezzel a klassz növénnyel, így nekem is más úton kellett hozzájutnom. Pedig, tudomásom szerint tavasztól késő őszig terem, ráadásul igen alacsony szénhidrát-, ill. kalóriatartalma van, ám igen magas a rosttartalma, így nagyszerűen lehet(ne) használni a diétás ételek készítéséhez.

A rebarbaráról tavaly nyárig két emlékem volt: az egyik kb. 3 éves korom körüli, amikor a dédszüleim kertjében találkoztam ezekkel a „rettentő magas” növényekkel, a másik meg egy kb. 20 évvel ezelőtti, amikor megkóstoltam és szájösszehúzós-savanyú borzalomként könyveltem el. Aztán tavaly az alkotós táborban megjelent Erika a rebarbara-banán lekvárjával, és csak az a híres úriasszony modorom tartott vissza attól, hogy ne zabáljam föl a 800 ml-es üveg teljes tartalmát egy ültő helyemben.

Idén alig vártam már, hogy legyen rebarbara és meglepetésemre az egyik árusnál június vége felé megláttam egy nagy halommal. Vettem, dolgoztam vele, de az első kísérletnek csúfos vége lett. Ezek után jobbnak láttam beszerezni „azt” a receptet. Igen ám, de az árusom nem tudott több rebarbarát hozni, így Erikát kértem, hogy hozzon nekem. Volt oly’ drága, hogy a 1,5 kilónyi gyönyörűségeket cca. 300 km-t utaztatta nekem.
De a hosszú bevezetés után jöjjön a recept:
A rebarbarát és a banánt megpucoljuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és a (diabetikus) befőzőcukorral együtt kb 5 percig főzzük. Ízlés szerint esetleg botmixerrel megbrümmögtetjük, de én szeretem kicsit darabosan, így ezt kihagytam. Hozzáadjuk a Quittint és még egyszer összeforraljuk. Még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejre állítjuk az üvegeket. 10 perc „fejenállás” után dunsztban hagyjuk kihűlni.(Bár a kvittinnel pont nem kéne, de én szeretek biztosra menni.)
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
Banán 700 169,4 9,1 0,7 4,9 721
Rebarbara 700 7,0 7,0 0,7 21,0 49
Befőzőcukor 120 117,6 0,0 0,1 0,0 473
Quittin 25 16,0 0,0 0,1 0,0 91
összesen 1545 310,0 16,1 1,6 25,9 1334
100 grammban 100 20,0 1,0 0,1 1,6 86
Azt tudtam előre, hogy a banán miatt kicsit magasabb lesz a Ch tartalma, így egy kis részét kipróbáltam nektarinnal mixelni. Az eredmény: gyönyörű, rózsaszínes lekvár!
A rebarbarát meghámoztam, 2 cm-es darabokra vágtam, a nektarinokat megmostam és héjastul feldaraboltam. A befőzőcukorral és a Quittinnel elkevertem, majd pár perc forralás után alaposan megbotmixereltem. Még 5 percig rotyogtattam és üvegekbe töltöttem, fejreállítottam, majd dunsztban hagytam kihűlni.
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
Nektarin 245 27,9 1,0 1,2 2,9 118
Rebarbara 226 2,3 2,6 0,2 6,8 16
Quittin 8 5,1 0,0 0,1 0,0 29
Befőzőcukor 50 49,0 0,0 0,1 0,0 197
összesen 529 84,3 3,6 1,6 9,7 359
100 grammban 100 15,9 0,6 0,3 1,8 68