Sajnos a piacon ritkán találkozni ezzel a klassz növénnyel, így nekem is más úton kellett hozzájutnom. Pedig, tudomásom szerint tavasztól késő őszig terem, ráadásul igen alacsony szénhidrát-, ill. kalóriatartalma van, ám igen magas a rosttartalma, így nagyszerűen lehet(ne) használni a diétás ételek készítéséhez.
A rebarbaráról tavaly nyárig két emlékem volt: az egyik kb. 3 éves korom körüli, amikor a dédszüleim kertjében találkoztam ezekkel a „rettentő magas” növényekkel, a másik meg egy kb. 20 évvel ezelőtti, amikor megkóstoltam és szájösszehúzós-savanyú borzalomként könyveltem el. Aztán tavaly az alkotós táborban megjelent Erika a rebarbara-banán lekvárjával, és csak az a híres úriasszony modorom tartott vissza attól, hogy ne zabáljam föl a 800 ml-es üveg teljes tartalmát egy ültő helyemben.
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost | kalória (kcal) | |
Banán | 700 | 169,4 | 9,1 | 0,7 | 4,9 | 721 |
Rebarbara | 700 | 7,0 | 7,0 | 0,7 | 21,0 | 49 |
Befőzőcukor | 120 | 117,6 | 0,0 | 0,1 | 0,0 | 473 |
Quittin | 25 | 16,0 | 0,0 | 0,1 | 0,0 | 91 |
összesen | 1545 | 310,0 | 16,1 | 1,6 | 25,9 | 1334 |
100 grammban | 100 | 20,0 | 1,0 | 0,1 | 1,6 | 86 |
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost | kalória (kcal) | |
Nektarin | 245 | 27,9 | 1,0 | 1,2 | 2,9 | 118 |
Rebarbara | 226 | 2,3 | 2,6 | 0,2 | 6,8 | 16 |
Quittin | 8 | 5,1 | 0,0 | 0,1 | 0,0 | 29 |
Befőzőcukor | 50 | 49,0 | 0,0 | 0,1 | 0,0 | 197 |
összesen | 529 | 84,3 | 3,6 | 1,6 | 9,7 | 359 |
100 grammban | 100 | 15,9 | 0,6 | 0,3 | 1,8 | 68 |
Pingback:A nyár ízei a kamrapolcon - befőzés cukormentesen | CH Diéta