Már régen szerettem volna répatortát sütni, kíváncsi voltam, vajon tényleg nem érződik, hogy répából van? Keresgéltem a neten recepteket, de egyik sem tetszett igazán, így végül három sütemény receptjéből találtam ki ezt az újat. A kollégáim félve kóstolták meg (amúgy is mindennel szemben gyanakvóak, ami ennyire “mentes”), de végül mindenki repetázott. Azt hiszem ezt jó jelnek vehetem. 🙂

dios_vanilias_almatorta-1024x768

Hozzávalók
A torta alaphoz:

22,5 dkg reszelt répa
22,5 dkg pirított, darált dió
3 tojás
15 dkg cukorpótló
1 citrom leve és héja
4,5 dkg rizsliszt
3/4 tk. szódabikarbóna

A krém és a díszítés hozzávalói:
3 tojás sárgája
11 dkg cukorpótló
6 dkg rizsliszt
fél citrom héja
1 vanília rúd kikapart belseje
3,75 dl rizstej
2 db alma

A cukorpótlót habosra kevertem a tojások sárgájával, majd hozzá kevertem a répát, diót, rizslisztet, szódabikarbónát valamint a citrom héját és levét. A tojás fehérjéket kemény habbá vertem és óvatosan a keverékhez forgattam. Sütőpapírral bélelt (26 cm-es) tepsibe öntöttem a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütöttem. Egy kicsit intenzívnek találtam a sülést, így menet közben lejjebb vettem a hőfokot. Tűpróbával ellenőriztem, hogy mikor sült meg teljesen, majd miután kivettem és kihűlt, lehúztam az aljáról a sütőpapírt és egy tálra helyeztem.

Miközben a tészta sült, elkészítettem a vanília krémet és az almát.

Két almát megpucoltam és vastag szeletekre vágtam, a tésztához kifacsart fél citrommal, 1 tk. cukorpótlóval és a kikapart vanília rúddal ízesített vízben feltettem főni, de nem főztem meg teljesen puhára, csak hogy éppen ne ropogjon.

A krémhez a tojások sárgáját habosra kevertem a cukorpótlóval, majd hozzá kevertem a vanília belsejét, a citrom héjat és a rizslisztet. A rizstejet lábosban elkezdtem melegíteni, 2 evőkanálnyi langyos tejet hozzákevertem a tojáshoz, majd a keveréket hozzáöntöttem a tejhez és addig főztem, amíg sűrű krémet kaptam.

A langyos krémmel végül megkentem a tortalapot és a leszűrt almákkal díszítettem. 24 szeletre vágtam, szeletenként 8,3 g szénhidrátot tartalmaz.