Ez a ragacsos-maszatos-édes-savanyú csirkeszárny eszméletlen jól sikerült! Annyira, hogy pár nappal később csirkemell csíkokkal is meg kellett ismételni a produkciót. Szerettem volna leutánozni a klasszikus, kínai büfékben kapható ételt, amit sajnálatos módon nem fogyaszthatok.

Édes-savanyú csirke képe

Hozzávalók

50 dkg csirkeszárny vagy csirkemell
1 dl paradicsompüré (nem sűrített)
0,5 dl szójaszósz
3 dkg étkezési keményítő
0.5 dl étolaj
5 dkg mézpótló
só, édesítőszer vagy eritrol/xilit, ecet

A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, a csirkemellet csíkokra vágjuk.
A többi hozzávalóból pácot készítünk:
A paradicsompürét az étolajjal, a szójaszósszal, a mézpótlóval és a keményítővel simává keverjük és ízlés szerint továbbízesítjük ecettel, sóval, édesítőszerrel.
A húst beleforgatjuk és fél órán át, de akár egy éjszakán keresztül is hűtőben állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
A pácolt csirkeszárnyat 180 fokos sütőben, fóliával lefedve (vagy sütőzsákban) 40 percig pároljuk-sütjük, majd a fóliát levéve (a sütőzsák száját kibontva), 200 fokon még 10-15 percig pirítjuk. Akkor kész, amikor a szárnyak megpirultak, a pác besűrűsödött.

A csirkemelleket serpenyőben készítettem, két-három részre osztva a fél kg húst. Kevés olajon kevergetve kb. 10 percig pirítottam.

1 adag (20 dkg, a fenti mennyiség negyede) 18 gramm Ch-t és 250-350 Kcal-t tartalmaz a hús fajtájától függően.