Közeledik az eperszezon vége, még épp időben tudunk egy kis, vagy nagy adag eperlekvárt készíteni. Hamar el lehet elkészíteni, alacsony a szénhidráttartalma és tudjuk mi van benne: hát, nem jobb, mint a bolti? Ja, és még olcsóbb is, az ízéről nem is szólva.diabetikus lekvár szénhidrát tartalom

Kis adagokat szoktam készíteni egyszerű praktikumból:

  • egyrészt, a kevés hamar megfő
  • másrészt, nálunk mindig marad másnapra egy kis adag, ami már nem annyira guszta, hogy elcsipegessék a gyerekek. Az már más kérdés, hogy kinél mennyi a kis adag 🙂
Hozzávalók
45 dkg eper
5 dkg xilit vagy eritrol
3 dkg (1 ek) Quittin 3:1
A megtisztított, megmért és összevágott epret egy lábosba tesszük. Ha lekvárt szeretnénk, botmixerrel összepépesítjük a gyümölcsöt. Hozzákeverjük a Quittint és közepes lángon melegíteni kezdjük, időnként megkeverve. 5 perc forralás után hozzáadjuk a xilitet és újraforraljuk. Főzés végén újramérjük a lekvárt, hiszen a folyadékból elpárolog valamennyi. A lekvár súlyából kiszámoljuk a szénhidrátmennyiségét 100 grammra. Kimosott, lecsepegtetett üvegekbe peremig töltjük, az üveget jó szorosan lezárjuk, majd fejre fordítva hagyjuk kihűlni.
Na, ez volt a hivatalos verzió, ahogy kéne csinálni kvittinék szerint. Persze én rendszeresen menet közben olvasok használati utasítást, így régi jó szokásom szerint feltettem a xilittel főni az epret és a végén kevertem bele a zselésítőt, majd forraltam egyet rajta. Teljesen működött így is!
„Nagyüzemi” (1 kiló fölötti) mennyiségben érdemes kipróbálni a kenyérsütő jam funkcióját- nem kell állni mellette, nem ég le, keveri magát! Kész főnyeremény:)
1 adag (100 gramm) eperlekvár 17 gramm Ch-t és 58 Kcal-t tartalmaz