Farsangi fánk | CH Diéta

A múlt hétvégén itt volt Anyukám és galád módon rávettem, hogy süssünk fánkot. Ami persze úgy néz ki, hogy Anyu csinálja, én meg jegyzetelek:D Természetesen diabetikus lisztből, egész pontosan finomliszt és Dia Wellness Zéró 6 liszt keverékéből készült, így nem csak a gyerekek, hanem én is ehettem belőle egy jót. Bár a farsang napokon belól véget ér, azért a fánkot szabad ám kipróbálni! 😀

A recept:

1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 ek fruktózt és elmorzsoljuk a fél élesztőt. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet: én most 20 dkg Dia Wellness Zéró 6-ot és 30 dkg finomlisztet használtam. A lisztben elkeverünk egy csipetnyi sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, 2 egész tojást, 30 ml sütőrumot és elkezdjük összekeverni. Még kb. 2 dl tejet kell fokozatosan hozzáadnunk, hogy lágy, de ne túl folyós tésztát kapjunk. Végül az olvasztott margarint és 5 ml folyékony édesítőszert is hozzákeverünk a tésztához.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
DW zéró 6 200 12,0 59,0 28,8 71,4 686
Finomliszt 300 228,9 36,9 3,9 13,5 1104
Tej 300 15,9 10,2 8,4 0,0 144
Margarin 70 0,1 0,0 49,0 0,0 432
Tojás 2 0,6 10,8 10,0 0,0 136
Fruktóz 20 20,0 0,0 0,0 73,6 74
Foly. Édesítő 5 0,3 0,0 0,0 1,4 1
rum 30 0,0 0,0 0,0 0,0 42
összesen 965 277,7 116,9 100,1 159,9 2619
1 db 50 12,9 5,7 4,9 7,8 128

Addig dagasztjuk-keverjük géppel, vagy kézzel, amíg a tészta el nem válik az edény falától, majd liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen addig kelesztjük, amíg kétszeresére nő a tészta (30-50 perc).

Lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és egy  6-8 cm átmérőjű szaggatóval (vagy egy nagyobb pohárral) kiszaggatjuk és újfent kelni hagyjuk legalább negyed órán át.

Anyu azt mondja, a sütésnél lehet igazán elrontani a fánkot: vigyázni kell, hogy ne legyen se túl forró, se túl hideg az olaj, az egyik oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül kell sütni, oldalanként kb. 3-4 percig.

Farsangi fánk: darabja 13 gramm Ch
Cimke:     

2 thoughts on “Farsangi fánk: darabja 13 gramm Ch

  • 2013. január 17. at 20:24
    Permalink

    Régóta figyelem a recepteket,nagyon tetszenek:)

    Két kérdés: A vajat mivel helyettesíthetem..?Nem fogyasztok semmilyen zsiradékot szinte…A másik: ez is kisüthető sütőben mint sok más fánk?

    • 2013. január 18. at 09:10
      Permalink

      Kata, köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszenek a receptek.
      Vannak olyan ételek, amiket zsiradék nélkül nem lehet elkészíteni. Ez a fánk is ilyen. Ha a zsiradék alatt állati zsiradékot (zsír, vaj) értesz, akkor helyettesítheted margarinnal, egyes recepteknél olajjal, de a fánknál mindenképp margarint ajánlanék. Én nem próbáltam még sütőben sütni, mindenképpen kell a bő, forró olaj a kisütéshez.
      Remélem, segített a válaszom, üdv,
      Anita

Vélemény, hozzászólás?