Fonott kalács képeEzt a kalácsot én általában Húsvétra szoktam készíteni, a fotón láthatót konkrétan a tesóméknál sütöttem, 2 éve 🙂 Ez azért érdekes, mert külföldön élnek, így pl. a DW zéró lisztet vinnem kellett. Szerencsére nem pakolták ki a bőröndömet a reptéren, hogy mi az a fél kilónyi fehér por? 😀

Hozzávalók:

250 g DW zéró6 lisztkeverék
250 g finomliszt
30 g élesztő
20 g fruktóz
300 ml tej
100 g vaj
1 db tojás
10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer/eritrol/xilit
csipetnyi só

A tejet meglangyosítjuk, kiveszünk belőle 1 dl-t és hozzákeverjük a fruktózt, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut az élesztős keverék kimérjük és összekeverjük a liszteket, hozzáadjuk a csipetnyi sót. A vajat felolvasztjuk. A liszthez adjuk a kissé felvert tojást, az eritrolt/édesítőszert és az élesztős tejet. Kézzel vagy fakanállal keverni-dagasztani kezdjük, az olvasztott vajat és a maradék tejet fokozatosan adjuk hozzá, amíg nokedlitésztánál keményebb tésztát kapjunk. Negyed óra, 20 perc dagasztás után (amikor már a tészta nem ragad a kezünkre), tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen min. fél órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, átgyúrjuk és 3/6 egyforma méretű cipót formázunk belőle. Ismét letakarjuk és kelesztjük egy fél órácskát.
A cipókból 2 cm átmérőjű hurkákat sodrunk, 3 db-ot az egyik végénél összecsippentünk és befonjuk őket. A végüket ismét összecsippentjük, kivajazott tepsibe tesszük és újabb fél órán át kelesztjük. Felvert tojássárgájával vagy tejjel megkenjük a tetejét és a 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt pirosra-ropogósra sütjük.

Egy adag eritrollal készített kalács (10 dkg) 23 g Ch-t és 270 Kcal-t tartalmaz.