Nem vagyok nagy matekos, így időnként elakadok, hogy most akkor hogy is van ez? Mert, ugye összeadni a különböző mennyiségű ételek szénhidráttartalmát még nem nagy ördöngösség, de hogy számolom ki, hogy egy elkészült étel törtrészében mennyi a szénhidrát? Vagy azt, hogy az adott kész ételből mennyit fogyaszthatok?
Az én drága férjem írt nekem egy klassz képletet, ami alapján már tényleg gyerekjáték az egész.
Ehhez az alábbi elnevezéseket, jeleket használta:
CHT– szénhidráttartalom 1 grammban (vagyis a táblázatokban megadott érték századrésze)
W– az étel súlya
CH– az ételben lévő összes szénhidrát súlya

Íme, egy példa:

Pizzatészta*
Ch
100 g Dia-Wellness lisztkeverék 34,8
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt 66
100 g natúr joghurt/kefír 4,6
2 g fruktóz 2
negyed élesztő 0,9
1 gerezd fokhagyma (20 g) 5,2
Összesen: 534 g 113,5
W= 534 g
CH= 113 g
CHT= CH/W
CHT= 113/534= 0,21
A CHT-t megszorozzuk 100-zal, így láthatjuk, hogy 100 g pizzatészta 21 g szénhidrátot tartalmaz.
 ————————————-
Mennyit ehetünk a fent leírt pizzatésztából, ha 30 g szénhidrátot szeretnénk belőle fogyasztani?
W=CH/CHT
W= 30/0,21= 142, tehát egy 142 grammos tésztát (nyersen mérve!) megehetünk.
——————————–
És végül: mennnyi szénhidrát van egy 78 grammos tésztában?
CH= W*CHT
CH= 78*0,21= 16 gramm.
———————————-
* A pizzatészta összetevőinél csak a szénhidráttal rendelkező összetevőket soroltam fel, de az össz. súlynál természetesen az igazi tészta súlyát vettem figyelembe.
Hogyan számoljunk szénhidrátmennyiséget?
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?