húsleves szénhidrát tartalomA húsleves nálunk nemcsak ünnepi étel, ősszel és télen gyakran főzöm, viszont mindig csak akkor, ha sok időt töltök itthon: ennek a levesnek kell, hogy 2-3 órán át gyöngyözzön, szépen, lassan. Leggyakrabban szárnyasból készítem: pulykanyakból, egész csirkéből, vagy csirkeaprólékból 1-2csirkecombbal.A húst megmosom és hideg vízben kb.10 szem egész borssal fölteszem főni. Előszedem és megpucolom a zöldségeket. Mire végzek a pucolással, már forr a leves: beledobom egészben a vöröshagymát. Egy jó fél óra múlva megnézem a húst: ha félig megpuhult, hozzáadom a hasábokravágott sárga- és fehérrépát, negyedelt karalábét és a zellerdarabot. A zöldségeknek is kell lassú tűzön fél-háromnegyed óra, hogy megpuhuljanak- ekkor adom hozzá a krumplit, a csokorba kötött zellerzöldet és petrezselyemzöldet és a gombafejeket. Egy kisebb lábosban sós vízben megfőzöm a levestésztát, leszűröm, majd megnézem, megfőtt-e e krumpli a levesben. Ha igen, tálalhatok.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
hús 800 3,2 164,0 76,0 0,0 1352
hagyma 80 6,6 1,0 0,1 0,6 31
zeller 150 4,5 1,1 0,3 2,4 15
krumpli 200 36,8 5,0 0,4 1,2 170
s.répa 300 20,7 6,3 0,6 2,4 114
fehérrépa 200 6,6 11,8 0,4 10,0 80
karalábé 150 6,5 5,4 0,5 0,9 51
gomba 150 5,0 8,9 0,5 7,5 60
kelkáp. 150 6,5 5,4 0,5 0,9 51
víz 3000
összesen 5180 96,3 208,8 79,1 25,9 1924
1 adag 250 4,6 10,1 3,8 1,2 93
Én simán megeszem tészta nélkül is, de a tisztesség kedvéért itt a tésztás változat Ch tartalma is:
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
leves 250 4,6 10,1 3,8 1,2 93
tészta 30 20,7 5,1 1,5 1,0 120
összesen 310 25,3 15,2 5,3 2,2 213
Természetesen a tészta száraz súlya szerepel a táblázatban, az összesítésben viszont már a megfőzött állapot dupla súlyával számoltam.