A hétvégén volt a kisfiam 4. szülinapja. Nem szeretem, ha a gyerekek édesítőt fogyasztanak, így nekik természetesen egy finom gyümölcsös-csokis tortát készítettem. De hogy én se maradjak ki a jóból, egy joghurttortát (vagy mit) is „összedobtam”.

Az eredeti recept így szólt: 3 kis pohár joghurtot 10 ek kristálycukorral és 25 g zselatinnal meglangyosítunk, majd kihűtünk. A krémet ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, fahéjjal, vaníliával.3 dl tejszínt kemény habbá verünk, majd a kihűlt joghurt masszát óvatosan beleforgatjuk. Egy vízzel kiöblített kuglóf forma aljába savanykás gyümölcsöt rétegezünk, ráöntjük a masszát, majd egy éjszakán át dermesztjük a hűtőszekrényben.

Az eredeti receptet annyiban módosítottam, hogy nem 3 kis pohár, hanem 1 nagy pohár (500 g) joghurtot és 4 dl tejszínt használtam, pusztán praktikumból (2 dl-s tejszínt szoktam venni).
Most az alkotórészeket feleztem, a cukrot édesítőre cseréltem. Egy szép adag málnával és áfonyával megkoronázva egy istenkirály nyári desszertem lett, szinte elhanyagolható mennyiségű szénhidrát tartalommal.

 

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
habtejszín 200 6,0 5,2 60,0 0,0 346
Joghurt (natúr) 250 11,5 8,5 9,0 0,0 165
zselatin 13 0,1 10,8 0,0 0,0 44
málna+áfonya 200 10,8 2,4 1,6 11,2 56
összesen 663 28,4 26,9 70,6 11,2 611
egy adag 80 3,4 3,2 8,5 1,3 80