Ch diéta sztrapacska képeImádom a sztrapacskát, de elkészíteni már kevésbé szeret(t)em. Valami miatt nekem úgy rémlett, hogy iszonyú strapa és macera a krumplit a kislyukú reszelőn lereszelni. Most direkt megmértem és a közel egy kiló burgonyával 18 perc alatt végeztem. Oké, tudom, ennyi idő alatt már kész is lehet más kaja, de hát a sztrapi, azt sztrapi! 😀 És tulajdonképpen az elején már a nehezén túl is vagyunk!

Hozzávalók:

1 kg (öreg) burgonya – ebből nekem pucolás után csak 75 dkg maradt
25 dkg Dia Wellness 50%-os liszt
1 tojás
15 dkg füstölt szalonna
30 dkg juhtúró
25 dkg tejföl
3 gerezd (vagy több) fokhagyma
bors

 

A szalonnát apró (kb. félszer fél cm-es) kockákra vágtam, akkora serpenyőben, amiben majd a tészta is elfér a zsírját kisütöttem (és a jó részét le is öntöttem) és félretettem.
A krumplit megpucoltam, a tésztás lábosban feltettem a vizet forrni. Lereszeltem a krumplikat, egy csipet sóval egy egész tojással elkevertem, majd annyi DW 50%-os lisztet adtam hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Ez nálam 25 dkg volt.
A liszt mennyisége a krumpli nedvesség tartalmától függ, ezért – ha pontosan tudni akarjuk, mennyi az étel szénhidrát értéke –  mindenképpen mérjük ki a lisztet.
A forró sós vízbe nokedli szaggatóval, 3-4 adagban beleszaggattam, kifőztem és leszűrtem a tésztát és a serpenyőben lévő szalonnához raktam. A tejfölt a zúzott foghagymával és a juhtúróval krémesre kevertem, a tésztához öntöttem és az egészet alaposan átforgattam. Jénaiba öntöttem a sztrapacskát, betoltam a sütőbe egy bő fél órára, épp csak addig, amíg a tetején-alján szép piros, ropogós réteg nem sült. Akkora sikere volt, hogy másnapra már nem sikerült egy ebédre valót megmenteni magamnak. 🙂

1 adag (30 dkg) 42 gramm Ch-t és 608 Kcal-t tartalmaz.