Nagyon- nagyon hamar jön már megint az Ünnep, mi pedig időnként azt sem tudjuk hol áll a fejünk. Ha lesz időm (hihi), az elkövetkező napokban jövök 1-1 olyan recepttel, ötlettel, amit már jó előre elkészíthetünk és megkönnyíti majd az utolsó napok főzés-maratonját.

Először készítsünk cukrozott narancshéjat: veszünk 1 (2, 3) szép nagy narancsot, alapos sikálás után krumplihámozóval lehúzzuk a héját, majd vékony csíkokra vágjuk (és megmérjük). Annyi vízben, amennyi ellepi, fél órán át főzzük, majd a főzőlevet lecserélve megismételjük a procedúrát. Leöntjük a főzőlevet (ismét mérlegelünk). 3 deka fruktózt, 3 deka eritrol (hasonló, mint a xilit, de 0 kcal és 0 Ch) fél deci vízben melegítve feloldunk, majd cukorszirupot készítünk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett narancshéjat és pár percig együtt rotyogtatjuk, amíg a szirup átveszi a narancs aromáját, színét. Ezután vagy egyszerűen egy kis üvegbe töltjük, vagy a két résztvevőt külön üvegekben tároljuk tovább. Ez utóbbi kényelmesebb, mert egyrészt a szirup megdermed, és így nehéz lenne kivakarni a narancshéjjal együtt, másrészt így külön-köl9n is tudjuk őket használni.

súly (g) Ch (g) feh. (g) zsír (g) rost (g) Kcal
narancshéj 60 15,0 0,6 0,0 6,6 60
eritrol 30 0,0 0,0 0,0 0,0 0
fruktóz 30 30,0 0,0 0,0 110,4 110
víz 60 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 180 45,0 0,6 0,0 117,0 170
1 adag 20 5,0 0,1 0,0 13,0 19