Imádom a narancslekvár kissé kesernyés, mégis édes ízét. Sokáig azt gondoltam, hogy bonyolult, vacakolós elkészíteni, aztán a barátnőm mutatott egy egész egyszerű receptet:  a végeredmény egy darabos, de jól kenhető, isteni lekvár! Az tény, hogy több napos móka, de összeadva is kb. másfél óra foglalatosság. Éveken át a cukros verziót készítettem belőle, de idén elkészítettem a cukormentes változatot is. 

4 nagyobb narancsot (kb. 1 kg) alaposan megsikálunk, villával sűrűn megszurkáljuk, majd egy lábos vízbe áztatjuk. 12 óránként (reggel, este) vizet cserélünk rajta, majd a 3., 4. vízcsere után feltesszük főni az egészet. Úgy, ahogy van, héjastul! 1-1,5 órán át gyöngyöző vízben főzzük, majd leszűrjük, kihűtjük (ez utóbbit csak azért, hogy meg bírjuk majd fogni őket). A narancsok héja a 2-3 nap ázás és másfél órás főzés alatt istenien megpuhult, így könnyen kifordítható a gyümölcshús a “ruhából”. A héjakat külön tesszük, a narancsot belső hártyáival együtt kockákra vágjuk, botmixerrel kissé összetörjük és 10 dkg eritrollal (vagy xilittel) főzni kezdjük.

Alacsony lángon fél órán át rotyogtatjuk, közben a héjak egy részét (max. a harmadát) apró kockákra, vagy vékony csíkokra vágjuk. Aki nem kedveli a nagyon darabos lekvárt, az most, legalább fél óra főzés után pépesítse, majd nagyobb lyukú szűrőn szűrje le. Fontos, hogy a belső héjakat- hártyákat belefőzzük a lekvárba, mert pektintartalma miatt ez ad majd tartást neki (zselésítő anyag). Ha a lekvárunk a levét kezdi elforrni, hozzáadjuk a narancsok héját és tovább főzzük még legalább fél órán át. Ízlés szerint ízesítsük még édesítőszerrel, némi fahéjjal (1 nagyobb darabot főzzünk bele a lekvárba), vagy gyömbérrel.

Ha a lekvárunk besűrűsödött, töltsük kis üvegekbe, zárjuk le és fordítsuk fejre 10 percre az üvegeket. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (1-2 nap), tetejét borítsuk be egy csinos textildarabbal, majd mehet az ajándék-kosárba, vagy a szekrény tetejére 🙂

10 dkg lekvár 8 g Ch-t és 29 Kcal-t tartalmaz.

Karácsonyi készülődés 4. – diabetikus házi narancslekvár
Cimke:     

9 thoughts on “Karácsonyi készülődés 4. – diabetikus házi narancslekvár

  • 2011. december 13. at 20:03
    Permalink

    Már kezdem is az előkészületeket! A Lidl-is vödrös narancs most nagyon jó áron van, és nagyon finom. (Nem kapok tőlük jutalékot!!!)

  • 2011. december 14. at 20:47
    Permalink

    Ági, igen! De fontos, hogy cserélgetni kell rajta a vizet, mert erjedni kezd, főleg, ha a meleg lakásban van. Nekem volt olyan, hogy 4 napig ázott, mert nem volt időm megcsinálni (pirul).

  • 2014. január 3. at 15:02
    Permalink

    A tápanyag táblázatban 100 g viz is szerepel.Honnan? Gondolom, amit a vízben főzéskor a narancs felvesz, az később a hosszú lekvárfőzés alatt elpárolog. Vagy rosszul gondolom? Zsuzsa

    • 2014. január 5. at 09:22
      Permalink

      Zsuzsa, jól gondolod. De itt nincs szó hosszú főzésről, csak fél óráról. Ennyi idő alatt nem párolog el az 1 dl víz. Ha nagyon-nagyon precíz akarsz lenni, a legelején, a főzés előtt és a főzés után is mérj. Lehet, hogy van némi eltérés narancs és narancs között, de nem számottevő.

  • 2014. január 7. at 21:23
    Permalink

    Kedves Anita! Nagyon finom lett a narancslekvár.Felbontás után hütőben kell tartani? Ha van valami tapasztalatod erről, kérlek, válaszolj. Zsuzsa.

    • 2014. január 8. at 14:18
      Permalink

      Örülök, hogy ízlik! 🙂 Én hűtőben szoktam tartani. 1-2 hét alatt nem árt elpusztítani, mert nincs benne tartósítószer.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..