Most más tollával ékeskedem. Anna barátnőm készítette ezt a korhelylevest, de volt olyan drága és leírta nekem, miből mennyit használt. Így nemcsak ettem belőle, de ki is tudtam számolni, mennyi szénhidrátot tartalmaz.
10 dkg húsos szalonnát lepirított, a zsírján 1 közepes fej hagymát üvegesre párolt, majd hozzá adott egy szál karikára vágott kolbászt és egy kevés fűszerpaprikát. A fél kg savanyú káposztát kissé összevágta, a kolbászos-szalonnás alapra tette, 2 babérlevelet és egy negyed citromot (héjastul!) dobott rá. Kb. 2 liter vízzel fölengedte és a levest 15 percen át főzte. Amíg a leves forrt, 1 kis poharas tejfölből és 1 ek lisztből habarást készített, amivel a végén a levest besűrítette.
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost (g) | kalória (kcal) | |
Savanyú káposzta | 500 | 12,0 | 5,5 | 1,0 | 0,0 | 100 |
Szalonna | 100 | 0,1 | 16,8 | 46,5 | 486 | |
Kolbász | 140 | 0,4 | 27,7 | 58,7 | 641,2 | |
Citrom | 70 | 1,6 | 0,3 | 4,1 | 1,5 | 18 |
Liszt (finom) | 20 | 14,1 | 2,3 | 0,5 | 2,6 | 70 |
Tejföl | 145 | 5,8 | 4,9 | 17,4 | 0,0 | 206 |
Víz | 2000 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0 |
összesen | 2975 | 34,1 | 57,6 | 128,2 | 4,1 | 1421 |
1 adag | 300 | 3,4 | 5,8 | 12,9 | 1 | 142 |