Most más tollával ékeskedem. Anna barátnőm készítette ezt a korhelylevest, de volt olyan drága és leírta nekem, miből mennyit használt. Így nemcsak ettem belőle, de ki is tudtam számolni, mennyi szénhidrátot tartalmaz.

10 dkg húsos szalonnát lepirított, a zsírján 1 közepes fej hagymát üvegesre párolt, majd hozzá adott egy szál karikára vágott kolbászt és egy kevés fűszerpaprikát. A fél kg savanyú káposztát kissé összevágta, a kolbászos-szalonnás alapra tette, 2 babérlevelet és egy negyed citromot (héjastul!) dobott rá. Kb. 2 liter vízzel fölengedte és a levest 15 percen át főzte. Amíg a leves forrt, 1 kis poharas tejfölből és 1 ek lisztből habarást készített, amivel a végén a levest besűrítette.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Savanyú káposzta 500 12,0 5,5 1,0 0,0 100
Szalonna 100 0,1 16,8 46,5 486
Kolbász 140 0,4 27,7 58,7 641,2
Citrom 70 1,6 0,3 4,1 1,5 18
Liszt (finom) 20 14,1 2,3 0,5 2,6 70
Tejföl 145 5,8 4,9 17,4 0,0 206
Víz 2000 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 2975 34,1 57,6 128,2 4,1 1421
1 adag 300 3,4 5,8 12,9 1 142