Merika felhívta a figyelmemet arra, hogy milyen kevés főzelék van publikálva az oldalon. Úgyhogy most nekiállok, és szépen leírogatom azokat a főzelékeket, amik nálunk előfordulnak. Merthogy azért eszünk mi főzeléket, de annyira hétköznapi és magától értetődő, hogy eddig csak tologattam a megírásukat.

Kezdjük egy rém egyszerű és a családban népszerű főzelékkel, az egyszerűség kedvéért leosztottam, hogy 4 személyre szóljon.

1 kg krumplit megpucolok (ebből kb. 80 dkg lesz héj nélkül), kb. 2×2 cm-es kockákra vágom. Annyi sós vízben, amennyi épp ellepi, felteszem főni. Közben egy diónyi hagymát megpucolok, nagyon finomra vágok és a főzővízbe dobom. hozzáteszek még 2 babérlevelet és egy kiskanálnyi majorannát. Amikor a krumpli megfőtt 1,5 dl tejfölből és 2 ek. lisztből kevés vízzel habarást készítek és besűrítem a főzeléket.
Ha meg nem sikerül elég sűrűre, akkor levesnek esszük. 😀

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Burgonya 800 147,2 20,0 1,6 4,8 680
Hagyma 20 1,7 0,2 0,0 0,1 8
Tejföl 150 5,9 5,0 30,0 0,0 324
Finomliszt 30 22,9 3,7 0,4 1,4 110
Víz 1300 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 2300 177,6 28,9 32,0 6,3 1122
1 adag 300 23,2 3,8 4,2 0,8 146


Amikor cukros lettem, elkezdtem utánaolvasgatni, hogyan, mivel lehet még sűríteni a főzelékeket, aztán sorban ki is próbáltam azokat, amik tetszettek. Elsősorban a krumplival, vagy önmagával sűrítést próbáltam, de majd írom sorban mikor milyen “újítást” vetettem be. Bár számításaim szerint az az 1-2 kanálnyi liszt nem okoz olyan nagy szénhidrát növekedést, hogy kétségbe essünk tőle, pont a krumplifőzelék az, aminek alapból is magas a Ch-ja, akkor meg minek növeljük a liszttel?

Akkor jöjjön a szénhidrát csökkentett variáció: a habarás helyett a krumpliból kb. 2 merőkanálnyit kiveszünk, pépesítjük, majd ezzel sűrítjük a főzelékünket. Így a Ch tartalma az alábbiak szerint alakul:

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Burgonya 800 147,2 20,0 1,6 4,8 680
Hagyma 20 1,7 0,2 0,0 0,1 8
Tejföl 150 5,9 5,0 30,0 0,0 324
Víz 1300 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 2270 154,7 25,2 31,6 4,9 1012
1 adag 300 20,4 3,3 4,2 0,7 134

A BURGONYA FŐZELÉKNEK ELKÉSZÍTVE MAGAS GLIKÉMIÁS INDEXŰ ÉTEL, EZÉRT HAVONTA EGY ALAKALOMNÁL TÖBBSZÖR NE FOGYASSZUK. SZIGORÚAN MÉRJÜK KI AZ ADAGOT ÉS CSAK EBÉDRE EGYÜK!
Krumplifőzelék
Cimke:                     

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..