Merika felhívta a figyelmemet arra, hogy milyen kevés főzelék van publikálva az oldalon. Úgyhogy most nekiállok, és szépen leírogatom azokat a főzelékeket, amik nálunk előfordulnak. Merthogy azért eszünk mi főzeléket, de annyira hétköznapi és magától értetődő, hogy eddig csak tologattam a megírásukat.
Kezdjük egy rém egyszerű és a családban népszerű főzelékkel, az egyszerűség kedvéért leosztottam, hogy 4 személyre szóljon.
1 kg krumplit megpucolok (ebből kb. 80 dkg lesz héj nélkül), kb. 2×2 cm-es kockákra vágom. Annyi sós vízben, amennyi épp ellepi, felteszem főni. Közben egy diónyi hagymát megpucolok, nagyon finomra vágok és a főzővízbe dobom. hozzáteszek még 2 babérlevelet és egy kiskanálnyi majorannát. Amikor a krumpli megfőtt 1,5 dl tejfölből és 2 ek. lisztből kevés vízzel habarást készítek és besűrítem a főzeléket.
Ha meg nem sikerül elég sűrűre, akkor levesnek esszük. 😀
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost (g) | kalória (kcal) | |
Burgonya | 800 | 147,2 | 20,0 | 1,6 | 4,8 | 680 |
Hagyma | 20 | 1,7 | 0,2 | 0,0 | 0,1 | 8 |
Tejföl | 150 | 5,9 | 5,0 | 30,0 | 0,0 | 324 |
Finomliszt | 30 | 22,9 | 3,7 | 0,4 | 1,4 | 110 |
Víz | 1300 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0 |
összesen | 2300 | 177,6 | 28,9 | 32,0 | 6,3 | 1122 |
1 adag | 300 | 23,2 | 3,8 | 4,2 | 0,8 | 146 |
Amikor cukros lettem, elkezdtem utánaolvasgatni, hogyan, mivel lehet még sűríteni a főzelékeket, aztán sorban ki is próbáltam azokat, amik tetszettek. Elsősorban a krumplival, vagy önmagával sűrítést próbáltam, de majd írom sorban mikor milyen “újítást” vetettem be. Bár számításaim szerint az az 1-2 kanálnyi liszt nem okoz olyan nagy szénhidrát növekedést, hogy kétségbe essünk tőle, pont a krumplifőzelék az, aminek alapból is magas a Ch-ja, akkor meg minek növeljük a liszttel?
Akkor jöjjön a szénhidrát csökkentett variáció: a habarás helyett a krumpliból kb. 2 merőkanálnyit kiveszünk, pépesítjük, majd ezzel sűrítjük a főzelékünket. Így a Ch tartalma az alábbiak szerint alakul:
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost (g) | kalória (kcal) | |
Burgonya | 800 | 147,2 | 20,0 | 1,6 | 4,8 | 680 |
Hagyma | 20 | 1,7 | 0,2 | 0,0 | 0,1 | 8 |
Tejföl | 150 | 5,9 | 5,0 | 30,0 | 0,0 | 324 |
Víz | 1300 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0 |
összesen | 2270 | 154,7 | 25,2 | 31,6 | 4,9 | 1012 |
1 adag | 300 | 20,4 | 3,3 | 4,2 | 0,7 | 134 |