Lecsó szénhidrát számolássalAhány ház, annyi lecsó. Van, aki natúrban, van, aki rizzsel, vagy tojással, virslivel, esetleg tejfölös habarással, mások szalonnával, kolbásszal eszik. Van, aki puhára párol minden összetevőt, más meg ropogósra hagyja a paprikát. Ki előbb, ki később rakja bele a paradicsomot, sőt egyesek mindent egyszerre párolnak. Nálunk az alábbi recept menő (vagyis én ezt szoktam készíteni, úgyhogy ezt eszik, hehe).
Sok minden miatt szeretem a lecsót, az egyik az, hogy nem igényel nagy előkészületet: a hozzávalókat szép sorjában lehet adagolni, van idő pl. hagymapárolás közben összevágni a paprikát.
Megmosom a fél kg paradicsomot és az 1 kg paprikát, a vízforralót teliengedem vízzel és bekapcsolom. A paradicsomok alját keresztben besliccelem (épp csak a héját, nem vágom darabokra), egy mély tálba teszem. Amikor felforrt a víz ráöntöm a paradicsomra és pár percig a forró vízben hagyom (majd váltott hideg vizes fürdőben lehűtöm). Közben a két nagy fej vöröshagymát vékony félkarikára, a paprikákat kicsumázva karikára vágom. 5 ek olajon elkezdem párolni a hagymát, ha üveges lesz, rádobom a paprikát, megsózom és egy löttyintésnyi (mondjuk fél dl) vizet is aláöntök, hogy ne kapjon le az alja. Lefedem, időnként megkeverem. Most van időm a paradicsomot meghámozni-összekockázni. Ha a paprika szépen összeflöttyedt, lehúzom az edényt a tűzről, belekeverek két ek pirospaprikát és két tekerésnyi (kb. 1 jó csipetnyi) borsot, majd rádobom a paradicsomot. Gyakori kevergetés mellett forralással besűrítem, közben 10 tojást egy kis sóval habosra keverek (a paradicsomos tálban, hogy eggyel kevesebbet koszoljak). Ha kb. a felére sűrűsödött a lecsó, hozzákeverem a tojásokat és a 10 db virslit, majd forrón tálalom.
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Hagyma 300 24,9 3,6 0,3 2,1 117
Paprika 1000 30,0 12,0 3,0 9,0 200
Paradicsom 500 20,0 5,0 1,0 2,5 110
Étolaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Tojás 10 db 400 3,0 54,0 50,0 0,0 680
Virsli 400 0,8 50,0 80,0 0,0 924
összesen 2720 78,7 124,6 154,3 13,6 2211
1 adag 300 8,6 13,6 16,4 1,3 246
Igazság szerint én ezt dupla mennyiséggel szoktam készíteni, amit aztán 3 részre osztok. Kettőt lefagyasztok és egyhez meg adom a 10 tojást- így már majdnem rántotta lesz, de a gyerekek imádják. Néha kolbásszal is készítem: ilyenkor a vékony karikára vágott kolbászt egy ek olajon megpirítom, majd egy tálkába kiszedem. A kolbászos olajat szükség szerint kipótolom és abban kezdem el párolni a hagymát.
Ja, még egy fontos! A kenyér, amit mellébiggyesztettem, egy új felfedezés: a Lipóti pékségben árulnak nyár közepe óta diabetikus kenyeret: 250 g-os, 100 g-ban 31 a szénhidrát. És durva, de a 100 g kenyér az 4(!!!) szelet.
Lecsó
Cimke:         

3 thoughts on “Lecsó

Vélemény, hozzászólás?