Marhahús golyók olaszos szószban | CH Diéta

Emlékeztek? Nemrég a facebook oldalamon játszhattatok. A kérdésem az volt, milyen összetevői vannak a képen látható húsgolyónak? Most megtudhatjátok!
Az étel különlegessége az, hogy a “Tartsd a szintet!” nevű kezdeményezés szervezői fölkértek, vegyek részt a receptversenyükön. Nagyon megtisztelőnek tartom, köszönöm a lehetőséget ezúton is!

Anyukám készített egyszer kamaszkoromban egy hasonló ételt. Akkor nem voltam nagyon oda érte, de azóta változott az ízlésem.
Az étel ötletét egyébként a hamburgernek előkészített marhahús maradéka adta, szóval a recept elég szabadon variálható. 😀

Hozzávalók 6 személyre:

60 dkg darált marhahús
6 dkg zabpehely
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
só, bors, koriander, olívaolaj

A paradicsom szószhoz:

8 dl hámozott paradicsom konzerv, vagy 1 kg friss paradicsom
2 db sárgarépa
negyed zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj, só, bors, oregánó, kakukkfű

A recept:

Egy nagyobb fej hagymát finomra vágunk, kevés olajon (1 ek) megpároljuk. Egy evőkanálnyi sót, 3 szem fekete borsot 1 ek koriander maggal mozsárban finomra zúzunk. Egy nagy tálban a fenti alkatrészeket összekeverjük a 60 dkg darált marhahússal (hátszín), 1 egész tojással és 6 dkg szintén finomra morzsolt zabpehellyel. Hűtőben pihentetjük, amíg a szószt előkészítjük.

A szószunkat olyan edényben készítsük, ami sütőálló is, vagy félúton öntögetni kell majd.

Egy újabb fej hagymát finomra vágunk, 3 közepes répát és egy kisebb zellergumó negyedét nagylyukú reszelőn lereszeljük és a zöldségeket egyszerre kezdjük párolni 1 ek sóval 3 ek olívaolajon. Menet közben 4 nagyobb gerezd fokhagymát is hozzáadunk: kés lapjával „agyonnyomjuk”, majd alaposan összevágjuk. Amikor a zöldség alap megpuhult, 1-1 ek szárított oreganot és kakukkfüvet is hozzáadunk, végül felengedjük 2 dobozos egész paradicsom konzervvel (én a saját, eltett bazsalikomos szószomat használtam).

Elővesszük a húst és nedves kézzel apró, 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle.

Ha a szósz rotyog, beletesszük a húsgolyókat, majd az edényt lefedve a sütőbe toljuk és egy órán át 180 fokon pároljuk-sütjük, majd Dia Wellness orsótésztával tálaljuk.

Egy adag (2 dl) szósz tápanyagtartalma: 10,8g szénhidrát, 2,9g fehérje, 8,8g zsír, 0,6g rost, 132Kcal
Egy adag (3 db 5 dkg-os) húsgolyó tápanyagtartalma: 9g szénhidrát, 20,3g fehérje, 24g zsír, 20,6g rost, 330Kcal

Egy adag (szárazon mérve 8 dkg) Dia Wellness orsótészta tápanyagtartalma: 15,6g szénhidrát, 16,1g fehérje, 1,5g zsír, 588Kcal

A teljes étel tápanyagtartalma: 34,6g szénhidrát, 39,3g fehérje, 34,3g zsír, 21,2g rost, 1050Kcal

Ezzel a recepttel indultam a Tartsd a szintet! receptversenyén. A szavazók között az alábbi képen látható Dcont Trend vércukormérő készüléket sorsolják majd ki a szervezők.

Ha szavazatoddal szeretnél engem támogatni, akkor itt nyomj egy piros gombot——-> IDE KLIKK

Marhahús golyók olaszos szószban
Cimke:             

Vélemény, hozzászólás?