Itt a tavasz és vele a kirándulások és piknikek ideje. Idén azonban a hagyományos sonkás-sajtos szendvics helyett valami mást kellett kitalálnom, ami becsomagolható, nem folyik, nem ragad, nem kell hozzá evőeszköz és persze hidegen is finom. Ja, és mentes is. Ez a húsos “szendvics” az első próbálkozásom.

szendvics-1024x775

Hozzávalók a tésztához (12 db):

250 g liszt (gluténmentes vagy CH csökkentett)
50 g olaj
fél ek. só
1,5 dl langyos víz

A töltelék:

1 kis fej vöröshagyma (50g)
400g csirkemell darálva
1 doboz darabos paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
só, cukorpótló ízlés szerint
1 tk. bolognai fűszerkeverék (én nagyon szeretem a Fűszerész fűszereket)
kevés zsiradék (pl.: kókuszzsír)

Először a tölteléket készítettem el. A kókuszzsírt felmelegítettem, rádobtam a hagymát, majd a húst és megsütöttem. Ráborítottam a paradicsomkonzervet, megszórtam a fűszerekkel és jól összeforraltam. Egy kevés vizet öntöttem hozzá, de azt teljesen el is forraltam róla míg elkészült. Fokhagymával ízesítettem utoljára. Amikor elkészült, botmixerrel kicsit összeturmixoltam, nem teljesen simára, csak hogy ne legyen nagyon darabos és hagytam kihűlni.

A tészta hozzávalóit jó alaposan összegyúrtam és 6 db golflabda méretű golyót formáztam belőle. A golyókat egyenként kicsit lisztezve vékony körökké nyújtottam és félbevágtam, így lesz 12 db szendvicsem. Mindegyik tésztára tettem egy bő evőkanálnyit a kihűlt töltelékből, félbe hajtottam és villával összenyomkodtam a szélét. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt arany barnára sültek. Éjszaka hűtőben pihentek, reggel pedig alufóliába tekerve kerültek a hátizsákomba.

Egy szendvics szénhidrát tartalma még gluténmentes lisztből is csak 18,3 g, azaz ebédre 3 is megehető belőle. CH csökkentett lisztből még több is belefér. 🙂