Amikor vagy 15 éve beindult Magyarországon a muffin-őrület, én is próbálkoztam vele, de nem igazán jött be. Száraznak találtam, fantáziátlannak. Aztán persze rájöttem, hogy gyakorlatilag bármilyen tésztát el lehet készíteni nem-tepsiben. 🙂
Így kipróbáltam ezt a joghurtos (vagy kefíres) bögrés sütit muffin formákba tölteni és mindjárt meglett a sikerélmény.

Az alaprecept a következő:

150 g Dia-wellness Kölyökbarát lisztkeverék
100 g vaj
1 pohár (120 g) natúr joghurt
2 tojás
1 kk (10 g) sütőpor
20 g Dia-wellness negyedannyi-ugyanannyi cukorpótló

Az elkészítés meglehetősen egyszerű:

A száraz és nedves hozzávalókat külön edényben összekeverjük, majd a kettőt összeborítva homogén állagúra keverjük.

Persze lehet ezt cizellálni, a tojás fehérjét habbá verni és úgy keverni össze, valamint mindenféle egyéb cuccot is hozzáadni.

Az egyik kedvenc kombóm, amikor a liszt egy része helyett kakaóport használok, a joghurt egy része helyett pedig egy fél narancs levét, plusz narancshéj és fahéj kerül a masszába.
A kakaós verzióba (meg a simába is) lehet mindenféle gyümölcsöket rakni. Jellemzően a kakaósba meggyet vagy málnát, a simába barackot, szilvát, almát szoktam keverni, kevés fahájjal és citromhéjjal fűszerezve.

A masszát 12 felé osztom a papírkapszlikkal kibélelt formába és 175 fokon, légkeveréssel kb. 15 percig sütöm (tűpóba).

Az alaprecept tápanyagértékei 100 grammban:
Szénhidrát 36,4 g
Kalória 280 Kcal

1 muffin 15,4 g szénhidrátot és 140 Kcal-t tartalmaz.