Mit tegyünk a kenyérre, ha már uncsi a margarin-felvágott-sajt kombó?

Most két egyszerű receptet kínálok, amik kevés munkával elkészülnek, jó pár napig elállnak a hűtőben és még a szénhidrát tartalmuk is alacsony.
A padlizsánkrém is olyan szerintem, mint a lecsó: ahány ház, annyiféle verzió. Az enyémben pl. nincs hagyma, de van fokhagyma (egyszerűen csak azért, mert a reszelt hagymától fáj a gyomrom).

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
padlizsán 600 28,8 28,8 7,8 1,2 15
majonéz 80 2,8 2,0 63,1 0,0 587
fokhagyma 25 6,6 1,7 0,0 0,2 34
összesen 705 38,2 32,5 70,9 1,4 636
1 adag 100 5,4 4,6 10,1 0,2 90
A padlizsánokat hosszában bevagdossuk körben 2-3 helyen, alufóliára tesszük és sütőben megsütjük. Ez a padlizsánok nagyságától függően kb. 40-60 perc. Sütés közben egyszer megforgatom őket, mert mezei gázsütőm van, ami ugye csak alulról süt, így az alja hamarabb megpirul, mint a többi része. Akkor van kész, amikor a héja körben ropogós, azt benyomva pedig puha, lottyos a padlizsán húsa. A sütőből kivéve egy tésztaszűrőbe tesszük, az aljukat benyessük és hagyjuk, hogy kifolyjon a levük. Közben ki is hűlnek annyira, hogy csupasz kézzel megfoghatóak legyenek:) Megpucoljuk, egy nagy tálba tesszük a padlizsánokat, rányomjuk a 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pépesítjük. A végén hozzákeverjük a majonézt és szükség szerint utánaízesítjük. 4-5 napig nem lesz baja a hűtőben- csak elfogy.
súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost kalória (kcal)
Tojás (5 db) 200 1,5 27,0 25,0 0,0 340
tejföl 50 2,0 1,7 10,0 0,0 108
mustár 10 0,5 0,5 0,6 0,0 9
snidling 10 0,2 0,4 0,0 0,0 3
összesen 270 4,1 29,6 35,6 0,0 460
1 adag 80 1,2 8,8 10,6 0,0 136
A tojáskrémet rendszerint a húsvéti receptes újságokban emlegetik, mint maradék-újrahasznosítási javaslatot, én azonban nem csak tavasszal szeretem:)
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, villával (chopperrel) jól összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, sót, borsot és a finomra vágott snidlinget/újhagymát/lilahagymát és alaposan összekeverjük. Akár rögtön is fogyasztható, de 1-2 óra érés kifejezetten jót tesz neki.
Neked is van egy kenyérre való recepted? Írd ide, hadd próbáljam ki én is!
Padlizsánkrém és tojáskrém
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?