Már többször olvastam itt-ott az általam olyan nagyon kedvelt olasz kalács receptjét, de eddig nem álltam neki. Igazából egy bekattanás volt, hogy nekem ilyet kell sütnöm, ezért a hagyományos leírás szerinti, összesen 3 napos készítési időt nem vártam ki. Ez egyrészt látszik is, nem elég magas a kalács, másrészt nem lett olyan levegős, foszlós, mint az igazi panettone. De az íze isteni lett, így legközelebb a háromnapos verziót is elkészítem! 🙂Panettone képe

Hozzávalók:
30 dkg Dia Wellness Ch mínusz lisztkeverék
20 dkg finomliszt
15 dkg vaj
2 dl tej
1 tojás

1 csomag szárított élesztő
fél csomag sütőpor
20 g (egy kiskanál) fruktóz
30 g Dia Wellness negyedannyi-ugyanannyi cukorpótló
egy citrom reszelt héja
50-50 g mazsola és kandírozott citromhéj (elhagyható, de ettől panettone a panettone)

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a kiskanálnyi fruktózt és a csomag szárított élesztőt, meleg helyen felfuttatjuk.
A kétféle lisztet egy csipet sóval, a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, eritrolt (negyedannyi-ugyanannyit), az olvasztott vajat, tojást és a felfutott élesztős tejet. Lágy, nokedliszerű tésztánk lesz. ha túl kemény, kevés tejet adjunk hozzá.
A tésztát összedolgozzuk, legalább fél órán át meleg helyen kelesztjük. Újból összegyúrjuk, beledolgozzuk a mazsolát és a kandírozott citromhéjat.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a kis tortaformát (16 cm) kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy legalább 10 cm-re kilógjon felül körben. Beletesszük a tésztát és újabb fél órán át kelesztjük, majd a tetejét 1-2 evőkanál tejjel megkenjük és a forró sütőben 50-70 percig sütjük.
Minél hosszabb ideig hagyjuk kelni a különböző szakaszokban, annál magasabb, levegősebb kalácsot kapunk.

A kalács tizedrésze (kb. 10 dkg) 29 g Ch-t és 315 Kcal-t tartalmaz.
Mazsola és kandírozott gyümölcs nélkül 26 g Ch-t és 317 Kcal-t tartalmaz 10 dkg panettone.