Paradicsomleves és túrógombóc: ebéd édesszájúaknak | CH Diéta

Ez is egy viszonylag gyors, bár kis előkészületet igénylő ebéd. Ha a túrógombóc tésztáját előző este összekeverjük (ami 5 percnyi munka), akkor kb. fél óra alatt elkészülhetünk az ebéddel.

Túrógombóc főzéssel sosem volt gondom és mindig meglepődöm, amikor mások azt mondják, hogy milyen nehéz, nem sikerül jól a tészta, szétfő, stb. Valószínűleg azért van ez így, mert anyu barátnőjének a jól bevált receptje az, amit életem első túrógombócához használtam. Azóta sem próbáltam másikat. Az eredeti recept cukormennyiségét most por alakú édesítőre cseréltem és semmit nem változtatott rajta.
A fél kg. túrót a 3 tojással, 3 ek zsemlemorzsával, 3 ek búzadarával és a 2 ek por édesítővel, valamint egy csipet sóval (gépi habverővel) alaposan összekeverjük és a hűtőszekrényben legalább fél órán át pihentetjük. Folyt. a munkamenet leírás végén.
a gombóc súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Túró 500 17,5 89,5 62,0 0,0 985
Búzadara 28 20,6 2,6 0,3 1,3 95
Zsemlemorzsa 100 73,3 10,2 0,9 1,2 343
Tojás 3 0,9 16,2 15,0 0,0 204
Pötyi por 8 6,8 0,0 0,0 0,0 27
Napraforgóolaj 20 0,0 0,0 2,4 0,0 180
Tejföl (12%-os) 30 1,2 1,0 3,6 0,0 43
összesen 986 120,3 119,6 84,2 2,5 1877
1 adag (3 db) 246,5 30,1 29,9 21,0 0,6 469

A fenti recept tápanyagtartalmát édesítőszeres tejfölös öntettel számoltam ki!

Először tegyünk fel egy fazék vizet a túrógombócoknak, majd kezdjünk hozzá a leves elkészítéséhez.
A két evőkanálnyi olajjal és a 2 evőkanálnyi diabetikus liszttel világos zsemleszínű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverünk 1 kiskanálnyi őrölt pirospaprikát, majd a paradicsom sűrítményt. Felöntjük 1,5 liter vízzel, megsózzuk, ízlés szerint egy kis fej hagyma felét, és/vagy pár szál zellerzöldet dobunk bele. Amikor felforr, a jó maréknyi rizst (vagy betűtésztát) is beletesszük, majd többször megkeverve addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul . A magunkét édesítőszerrel, a nem diétázókét cukorral édesítjük.
a leves súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
olaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Kohl’s diab. Liszt 40 18,4 13,6 0,5 0,0 132
par.püré 140 2,8 7,0 1,4 3,5 155
rizs 50 38,8 3,7 0,3 2,3 177
víz 1500 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 1750 59,9 24,3 22,2 5,8 644
1 adag 250 8,6 3,5 3,2 0,8 92
Mire a levest felöntöttük vízzel, addigra forr a gombócoknak odatett víz is: tegyünk bele 1 kiskanálnyi sót, majd vizes kézzel formázzunk 3-4 cm átmérőjű gombócokat és a lassan gyöngyöző vízbe tegyük bele. Ha fél kg. túróval dolgoztunk, akkor kb. a tésztamennyiség felét rakjuk be egy körben. 2 perc múlva nagyon óvatosan nyúljunk egy fakanállal a lábos aljára és finoman keverjük meg a főzővizet. A gombócok kissé odaragadnak az edény aljához, ezen kell segítenünk a fakanállal. Főzzük 6-8 percig onnan számolva, amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére. Miközben a gombócok főnek, 3 ek olajon 5 ek zsemlemorzsát aranybarnára pirítunk, amiben az elkészült, lecsepegtetett gombócokat megforgatjuk. Édes tejföllel, diabetikus lekvárral, vagy por édesítővel tálaljuk.
Update 2012. jan. 9. Végre készült egy fénykép is az ételhez 🙂
Paradicsomleves és túrógombóc: ebéd édesszájúaknak
Cimke:             

2 thoughts on “Paradicsomleves és túrógombóc: ebéd édesszájúaknak

Vélemény, hozzászólás?