Iskolás koromban utáltam, ezért is okozott totális döbbenetet, amikor néhány évvel ezelőtt a nagylányom azt kérte, hogy főzzek paradicsomos káposztát. Nem gyakran, de azóta szoktam készíteni.

Fél fejes káposztát vékony csíkokra vágok, vagy legyalulok, sós vízben megfőzöm majdnem puhára (forrástól számítva kb. 10-15 perc).
2 ek olajból és 3 ek lisztből rántást készítek, felöntöm 1 liter paradicsomlével, vagy 3 dl paradicsompürével és fél liter vízzel. Sózom, édesítem, 10-15 percig kevergetve főzöm, majd a megfőtt káposzta csíkokat hozzáadom és még egyszer felforralom.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Káposzta 600 34,2 9,6 1,2 4,2 192
Finomliszt 20 15,3 2,5 0,3 0,9 74
Paradicsompüré 300 6,0 15,0 3,0 7,5 333
Víz 600 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 1520 55,5 27,1 4,5 12,6 599
1 adag 300 10,9 5,3 0,9 2,5 120

Valahogy ezt az ételt nem tudtam elképzelni “reform” módon, így csak a lisztet cseréltem diabetikusra (Dia Wellness 50%-os liszt). Ettől a tápanyag tartalma ennyit változott:

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Káposzta 600 34,2 9,6 1,2 4,2 192
DW 50% liszt 20 6,8 5,1 1,3 5,1 70
Paradicsompüré 300 6,0 15,0 3,0 7,5 333
Víz 600 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 1520 47,0 29,7 5,5 16,8 595
1 adag 300 9,3 5,9 1,1 3,3 119

Ha jól emlékszem, a suliban valami zsírban tocsogó húsfélét adtak hozzá (blöe), én feltét nélkül szoktam tálalni. Úgy egyébként a főzelékeket szinte mindig, nagy ritkán fasírttal vagy sült virslivel, még ritkábban pörkölttel. Sült oldalassal meg soha. 🙂

Paradicsomos káposzta
Cimke:                     

2 thoughts on “Paradicsomos káposzta

Vélemény, hozzászólás?