Imádom a májat! 99%-ban csirke- vagy pulykamájat szoktam venni, amit kétféleképpen, de mindig nagyon egyszerűen készítek el.

Az egyik eset – ami nem most volt – az, amikor a megmosott csirkemájat megforgatom majorannában, majd baconcsíkban tekerem és sütőzsákban a mikróba 2×6 percre, vagy az előmelegített sütőbe negyed órára teszem. 

 

 

A másik, amikor klasszik pirított májat készítek: a csíkokra vágott belsőséget a szintén csíkokra vágott és megpirított hagymára dobom némi borssal és majorannával ízesítve és magas lángon, óvatosan kevergetve megpirítom a májat. Hétfőn viszont olyan későn értünk haza, hogy szerettem volna minél előbb elkészülni a vacsorával, így a felcsíkozás elmaradt.  1 nagy fej hagymát félkarikára vágtam és egy evőkanálnyi olajon üvegesre pároltam. Rádobtam a 10 db megmosott csirkemájat, aminek mindkét oldalát nagy lángon megpirítottam, majd lefedtem és közepes lángon 5 percig pároltam. A fedőt levéve ismét feltekertem a gázt és elpárologtattam a felgyülemlett folyadékot.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Csirkemáj 600 18,0 120,0 22,2 0,0 768,0
Olaj 30 0,0 0,0 30,0 0,0 270
Hagyma 100 8,3 1,2 0,1 0,7 39
összesen 730 26,3 121,2 52,3 0,7 877
1 adag 150 5,4 24,9 10,7 0,7 180

Közben a salátának valókat megmostam, fölvagdostam/gyalultam, elkészítettem az öntetet, kenyeret pirítottam. Indulástól számított 20 perc alatt a vacsora az asztalon volt.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Cékla 100 5,9 1,7 0,2 2,0 40
Fejes saláta 160 3,2 2,2 0,5 1,0 26
Káposzta 140 8,0 2,2 0,3 1,0 183
Alma 100 5,9 1,7 0,2 2,0 40
Sárgarépa 70 1,4 1,0 0,2 0,4 11
Snidling 50 2,9 0,8 0,1 0,4 66
Paradicsom 100 4,0 1,0 0,2 0,5 22
Joghurt 175 14,2 2,1 0,0 1,8 61
összesen 895 45,4 12,8 1,7 9,0 449
1 adag 190 9,6 2,7 0,4 1,9 95