Pórés-szalonnás lepény | CH Diéta

póréhagymás lepény szénhidrát tartalomRégebben méla undorral lapoztam át a magazinokban az ilyen recepteket, most viszont valamiért kedvet kaptam arra, hogy kipróbáljam. A hitelesség kedvéért: az eredeti a Nők Lapja aug. 17.-ei számában, Marton Levente receptje.
Az omlós tészta édes verziójához hasonlóan, ezt is 5 perc alatt összegyúrhatjuk, ha dupla receptként készítjük, akkor meg 10 perc:)

Az omlós tésztához

120 g vaj
240 g liszt
1 tojás
2-3 ek hideg víz

A töltelékhez

250-300 g kolozsvári szalonna/füstölt sonka
4 tojás
3 dl tejszín
2 ek tejföl
1 ek vaj
só, bors

Én kicsit megkutyultam az eredeti (quiche lorraine) receptet, aszerint, hogy mi volt az én hűtőmben, de teljesen jó lett így is. A tészta ugyanaz maradt, a töltelék így nézett ki:

250 g kockázott bacon
egy negyed póré (150 g)
1 doboz tejszín (2 dl)
100 g tejföl
100 g füstölt sajt
2 tojás
só, bors és szerecsendió (mert imádom és szerintem ezekbe a tejszínes cuccokba nagyon is passzol)
Kivesszük a hűtőből a tésztát, egy 24 cm-es tortaformába, vagy lepénysütő edénybe nyomkodjuk és…itt jön a csavar: az eredeti recept szerint 10 perc alatt elősütjük (sütőpapír a tésztára, rá nehezéknek szárazbab). Nekem egy tinédzserkorú gázsütőm van, amiben elősütve a tésztát, elég kemény lett a végeredmény. Legközelebbi próbálkozásnál tuti nem sütöm meg külön. De el tudom képzelni, hogy akinek légkeveréses sütője van, annak másmilyen lesz a tészta is a végén.A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és elkészítjük a „tölteléket”: felkarikázzuk a pórét, a felkockázzuk bacont (ha már nem eleve kockázva vettük), kissé megpirítjuk. Összekeverjük a tejszínt a tejföllel, tojásokkal, egy csipetnyi borssal és szerecsendióval.

Szóval, belenyomkodtuk és vagy elősütöttük, vagy nem, de most már megpakoljuk a sok jósággal: a lepirított bacon, rá a karikázott póré, végül a tejszínes-tojásos trutyi. Óvatosan visszatesszük a sütőbe és 25-30 percig (nekem 20 perc elég volt) készre sütjük.

 
1 adag (25 dkg) 20 gramm Ch-t és 600 Kcal-t tartalmaz.

Pórés-szalonnás lepény (magyarul quiche)
Cimke:         

4 thoughts on “Pórés-szalonnás lepény (magyarul quiche)

Vélemény, hozzászólás?