Az idő pénz, de azért nem mindig a pénzről szól a dolog. Egy viszont biztos: ha kevesebb időt töltesz a konyhában, több idő jut…a gyerekekre, olvasásra, pihenésre- bármire, ami feltölt, kikapcsol, netán pénzt keresel vele. Íme az egyik olyan étel, amivel némi időt tudsz spórolni.

Én rendszeresen csinálom azt, hogy kb. másfél kiló húsból készítek pörköltet, amit aztán 2-3 felé osztok és lefagyasztok. A kisebb adagokból egy gulyáslevesre való pont kijön, aminek az elkészítési ideje így kb. 20 percre csökken. A nagyobb adagból pedig lehet pörkölt, vagy némi tejfölös habarással egy paprikás, amikor a tészta megfőzésének ideje alatt elkészülhetünk a rávalóval is. Az idő pedig? A háromszor akkora adag pörkölt elkészítése nem háromszor, hanem  csak kb. másfélszer annyi ideig tart, mint a szimpla adag megfőzése.

A recept fél kiló húsra szól, értelemszerűen fel kell szorozni, ha ennek többszörösével dolgoztok.

Pörkölt

1 közepes fej hagymát apróra vágok,kevés olajon megfonnyasztom. Félrehúzom a tűzről és 2 csapott ek pirospaprikát szórok rá. Elkeverem, a fél kg felkockázott húst hozzáadom, sózom, borsozom, megpirítom. Felöntöm kb. 1 dl vízzel, majd fedő alatt főzni kezdem. Kb. 5 percenként megkeverem, ha a levét nagyon elfőtte, pótolom. Amikor a hús megpuhult, addig főzöm tovább, amíg a leve sűrű szafttá nem változik.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Olaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Hagyma 100 8,3 1,2 0,1 0,7 39
Hús 500 2,0 102,5 47,5 845,0 0
Víz, fűszerek 150 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 770 10,3 103,7 67,6 845,7 219
1 adag 200 2,7 26,9 17,6 219,7 57

Paprikás

A pörkölt alapot tejfölös habarással lazítom. 1 pohár tejfölt keverőtálba öntök, hozzáadok 1 púpozott evőkanálnyi Dia Wellnes 50% lisztkeveréket és kb. fél dl vizet. Habverővel csomómentesre keverem, majd a forrásban lévő pörkölthöz öntöm, folyamatos keverés mellett. 2 perc forralás után tálalom.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Olaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Hagyma 100 8,3 1,2 0,1 0,7 39
Hús 500 2,0 102,5 47,5 845,0 0
Tejföl 150 6,0 5,1 18,0 0,0 213
DW 50% liszt 30 10,2 7,7 2,0 7,6 106
Víz, fűszerek 150 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 950 26,5 116,5 87,5 853,3 537
1 adag 200 5,6 24,5 18,4 179,6 113

Ne felejtsük el a szénhidrát mennyiségbe beleszámolni a tésztában levő Ch-t sem! “Normál” tésztából szárazon mérve max. 70 grammot fogyaszthatunk, diabetikus tésztából akár 100 grammot is.

Tésztafőzés

A diabetikus tésztákat általában kicsit tovább kell főzni, mint a hagyományos száraztésztát. Egy energiatakarékos megoldás: a tésztát a lobogó, sós forró vízbe teszem, majd újraforrás után 2-3 percig főzöm. A gázt lezárom alatta és fedő alatt pihentetem még 8-10 percig. Nem fő szét, de megpuhul!

Gulyás

A pörkölt alapot leveses fazékba teszem, felengedem 1 liter meleg vízzel és felteszem főni. Ezalatt megpucolom a zöldségeket: 2 nagyobb répát, 1 fehérrépát, fél-fél zellert és karalábét, valamint 2 nagyobb krumplit. Mindet nagyobb (kb. 1,5×1,5 cm-es) kockákra vágom. A krumpli kivételével az összes zöldséget a forrásban lévő levesbe teszem és megfőzöm. Ha a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadom a krumplit. Szükség szerint utánaízesítek, felöntöm vízzel. Ha a krumpli megfőtt, a levest tálalhatom.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Olaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Hagyma 100 8,3 1,2 0,1 0,7 39
Hús 500 2,0 102,5 47,5 845,0 0
Krumpli 500 92,0 12,5 1,0 3,0 425
Fehérrépa 100 5,9 1,2 0,1 7,5 30
Sárgarépa 200 16,2 2,4 0,4 2,0 70
Zeller 150 4,5 1,1 0,3 2,4 15
Karalábé 150 10,4 3,2 0,0 1,2 57
Víz, fűszerek 1200 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 2920 139,3 124,0 69,4 861,8 816
1 adag 300 14,3 12,7 7,1 88,5 84

(Hiányzik valami a receptből? Talán igen, de nem véletlenül: csipetke nélkül is abszolút ehető a gulyásleves! Kenyeret amúgy is eszik hozzá az ember, minek növelnénk a csipetkével is a bevitt Ch mennyiségét?)