Télen is jól esik az embernek az ilyen zöldségbomba- aki meg nem bírja hús nélkül, az tegyen hozzá egy jó adagot. Két recept jön egyben! 🙂

Én általában így csinálom a “rakott karfiolt” (anyukám lengyelesnek nevezi, fogalmam sincs, miért):

Egy karfiolt (700 g) nagyobb rózsákra szedem, sós vízben megfőzöm, leszűröm. A 100 g zsemlemorzsát 40 ml olajon megpirítom, egy nagy pohár (450 g) tejfölt 1 ek (30 g) mustárral, 1 tojás sárgájával, némi sóval, borssal és egy csokor felaprított petrezselyemzölddel elkeverem. Egy közepes tepsiben elterítem a morzsát, rápakolom a karfiolt, majd az ízesített tejföllel nyakon öntöm. Tetejére 60 g sajtot reszelek és az előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt összesütöm. Akkor van kész, amikor a sajt megpirult.

1 adag (400 g) 32, 7 g Ch-t és 468 Kcal-t tartalmaz.

Hússal rétegezve: 
1 közepes fej hagymát apróra vágtam, 40 ml olajon megfonnyasztottam, 500 g darált húst adtam hozzá, sóztam, borsoztam, megpirítottam és a végén 1 ek pirospaprikával megszórtam – vagyis pörköltet készítettem darált húsból.Most a  húsos variációt késztettem:

Ezt a pörköltet rétegeztem a megfőzött 700 g karfiollal. Nekem 2 réteg karfiol, egy réteg hús jött ki ekkora adagból. A tetejére kerül a 450 ml tejföl és a 60 g sajt, majd ugyanúgy sütöttem, mint a hústalan verziót.

Egy óriási adag (500 g) 31 g Ch-t és 437 Kcal-t tartalmaz.

Rakott karfiol
Cimke:             

3 thoughts on “Rakott karfiol

Vélemény, hozzászólás?